Τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο παραμονές 28ης Οκτωβρίου

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο , δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την ατζέντα της.

Τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο παραμονές 28ης Οκτωβρίου αλλά και ενόψει της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Λευκωσία, τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ παράλληλα η Άγκυρα στέλνει δύο ακόμη πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, σε ύψος μόλις 500 ποδιών.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν ένας σχηματισμός 6 τουρκικών F-16, τα οποία εισερχόμενα στο FIR Αθηνών, μεταξύ Χίου και Λέσβου, στις 13.11, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους, σε ύψος μόλις 500 ποδιών.

Στην Κύπρο ο Ευ. Βενιζέλος

Κατά δε την έξοδό τους από το FIR Αθηνών, στις 13.38, τα ίδια τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι, σε ύψος 9.000 ποδιών, και στις 13.42 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψος 8.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών, στις 13.44, νοτίως της Σάμου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Μικρός τουρκικός στόλος στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να διεκδικήσει μέχρι τέλους να έχει μερίδιο στους υδρογονάνθρακες νότια της Κύπρου εμφανίζεται η Άγκυρα. Κυπριακά δημοσιεύματα αναφέρουν εδώ και μέρες ότι η τουρκική πλευρά ψάχνει να βρει εταιρία για να αγοράσει πλατφόρμα.

Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι

Παράλληλα, στέλνει δύο ακόμη πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για την φρεγάτα TCG Goksu (F-497) και την κορβέτα Zipkin (P-336) κλάσης Kilic II. Τα δύο πολεμικά πλοία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, τη φρεγάτα Gelibolu και την κορβέτα Bartin, που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο «αλωνίζει» από οικόπεδο σε οικόπεδο νότια της Μεγαλονήσου.