Τουρκία: Σε ύψη- ρεκόρ ο πληθωρισμός – Σχεδόν 25%

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας ανέβηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην εξουσία πριν από 15 χρόνια, αυξάνοντας τις παραινέσεις για αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου αυτά να χαλιναγωγήσουν τις τιμές.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε για έκτο μήνα κι έφτασε στο 24,5% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο ένα χρόνο νωρίτερα, και ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες σε μια έρευνα του Bloomberg, όπου η μέση εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί κοντά στο 21,1%. Το μηνιαίο επιτόκιο ήταν 6,3%, ως αποτέλεσμα μιας πανεθνικής αύξησης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της λίρας.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό την Τετάρτη θέτει τους αρμόδιους για τη νομισματική πολιτική ενώπιον δεσμεύσεων. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των περίπου δυο τελευταιών δεκαετιών, ωστόσο οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό, μετά τον Ιούνιο του 2003.

Με δεδομένη την απογοήτευσή του για υψηλότερα επιτόκια και την προφανή επιβράδυνση της οικονομίας, η τράπεζα δεν έχει αρκετό περιθώριο για να δράσει ενάντια στις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Αλλά με τη λίρα να χάνει έως και το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έλθει ακόμα.