Τουρκία: Παραμένει φυλακισμένη η Γερμανίδα δημοσιογράφος

Φυλακισμένη θα παραμείνει η Γερμανίδα δημοσιογράφος, Μεσαλέ Τολού στην Τουρκία μέχρι την επόμενη δικάσιμο στις 18 Δεκεμβρίου, καθώς κατηγορείται ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Bild, δήλωσε πως  «απαιτούμε μια δίκαιη δίκη, βάσει του κράτους του δικαίου. Πάνω απ’ όλα, αυτό που μετράει τώρα είναι η ταχύτητα, ώστε η Μεσαλέ Τολού να μπορέσει να αποφυλακιστεί το συντομότερο δυνατόν».

Η Τολού, η οποία—μαζί με τον γιο της, τριών ετών—παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές. Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Η 33χρονη γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάζεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.

Το δικαστήριο αποφάσισε η Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι να παραμείνουν υπό κράτηση, ενώ οκτώ άλλοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά ως τη δίκη τους.

«Απορρίπτω τις κατηγορίες εναντίον μου. Έγινα στόχος της αστυνομίας εξαιτίας μιας μετάφρασης που έκανα για το ETHA», είπε η ίδια, σύμφωνα με δηλώσεις της που αναρτήθηκαν στο Twitter από το δικηγορικό γραφείο Δίκαιο των Καταπιεσμένων, που την εκπροσωπεί. Η Τολού απαίτησε την αποφυλάκισή της: «Δεν έχω καμιά σχέση με παράνομες οργανώσεις. Ζητώ την απελευθέρωση και την αθώωσή μου», είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ίδια χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ίδια και το παιδί της έχουν περάσει πέντε μήνες στη φυλακή. «Η προφυλάκιση έχει μετατραπεί σε τιμωρία όχι μόνο δική μου, αλλά και της οικογένειάς μου και του γιου μου», ανέφερε.