Τουρκία: Κύμα κρατήσεων σε ξενοδοχεία… γνωστή αλυσίδα βγάζει και ομόλογο

Οι επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται ότι αρχίζουν να ξεθωριάζουν για τον τουριστικό κλάδο της Τουρκίας και οι ξενοδόχοι βλέπουν καλές προοπτικές για τον κλάδο τους την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το πλαίσιο η τουρκική Marti Hotels & Marinas ενδέχεται να εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες με στόχο να χρηματοδοτήσει τη διαφαινόμενη ανάπτυξη.

«Μπορεί να πουλήσουμε μετατρέψιμες ομολογίες διάρκειας 5 έως 7 ετών προς τα τέλη της χρονιάς αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά», ανέφερε ο Εμρε Ναρίν, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη θέση μας στην αγορά». Εναλλακτικά, η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει το κεφάλαιο μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων.

Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας τρέφει τις ελπίδες της στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι. Ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 16,3 εκατ. έως και σήμερα Παρασκευή, στη χώρα με συνολικό πληθυσμό 84 εκατομμυρίων. Ωστόσο, τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 40.806 που είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη, πίσω από τη Γαλλία.

Τα τουριστικά έσοδα που αποτελεί παράγοντα – κλειδί για τη μείωση του τρέχοντος ελλείμματος, μειώθηκαν κατά 65% στα 12 δισ. δολάρια το 2020. Η κυβέρνηση στοχεύει να τα διπλασιάσει τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον Ναρίν, υπάρχει μια έντονη εισροή κρατήσεων από τη Ρωσία και αναμένει επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία που θέλουν να πάνε στη χώρα από τον Ιούνιο.

«Η τουριστική σεζόν μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο τη φετινή χρονιά», ανέφερε ο ίδιος, προβλέποντας στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023.

Οι μετατρέψιμες ομολογίες που πραγματοποιούν πληρωμές τόκων σταθερού εισοδήματος αλλά μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μετοχές, είναι σπάνιε στην Τουρκία. Τα ξενοδοχεία REIT Akfen είχαν μετατρέψει πέρυσι ομόλογο που είχαν εκδώσει το 2018 σε μετοχές, ενώ η κατασκευάστρια πολυεστέρα Sasa έλαβε έγκριση για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, αλλά δεν το έχει [ράξει ακόμη.

Η Marti Hotels και η μονάδα της REIT είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και αναδιάρθρωσαν χρέος 128 εκατ. δολ. στην Denizbank τον Μάρτιο, λαμβάνοντας δύο έτη περίοδο χάριτος – διάστημα που ο Ναρίν πιστύει ότι είναι αρκετό για να ανακάμψει ο όμιλος από τις ζημιές της πανδημίας.

Από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 10%, ενώ ο τουριστικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο 29%.