Τουρκία: Κρίσιμες οι επαναληπτικές εκλογές στη Κωνσταντινούπολη

Κρίσιμες οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές  για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 08.00 το πρωί και θα τελειώσει στις 17.00 το απόγευμα.

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί προσωπική του υπόθεση, παρόλο που στο στίβο κατεβαίνει ως υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μετά τα χαμηλά ποσοστά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις για τον υποψήφιό του, υποχρεώθηκε τελικά να πραγματοποιήσει και αυτή τη φορά δεκάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η μάχη  προβλέπεται μεγάλη και για τα δύο στρατόπεδα, με τη συμμετοχή να προβλέπεται ότι θα καταγράψει ρεκόρ, αφού, όπως σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ‘δεν πρόκειται απλά για μία εκλογική αναμέτρηση, αλλά για ένα στοίχημα σε ποιον θα περάσει η Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά’.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και των δύο στρατοπέδων είναι ότι κυβερνών κόμμα και αντιπολίτευση επιστράτευσαν όλους τους ψηφοφόρους από όλη την επικράτεια της Τουρκίας, που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη, να έρθουν να ψηφίσουνστην Πόλη.

Οι πολίτες μεταφέρονται με κάθε μέσο στην Κωνσταντινούπολη, με λεωφορεία ακόμη και αεροπλάνα, με τις… πλαζ να έχουν αδειάσει, όπως σχολιάζεται σκωπτικά.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στην τελευταία έκκληση που απηύθυνεστους ψηφοφόρους του ήταν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία μέχρι τέλους, τους κάλεσε δηλαδή, να μην εγκαταλείψουν τα εκλογικά τμήματα μέχρι να μετρηθούν όλες οι ψήφοι, από το φόβο νοθείας και παρατυπιών.

10 εκατομμύρια ψηφίζουν για την Κωνσταντινούπολη

-10 εκατομμύρια 560 χιλιάδες 963 ψηφοφόροι καλούνται αύριο 23 Ιουνίου να εκλέξουν το νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

-31 χιλιάδες 342 κάλπες έχουν στηθεί σε 39 συνοικίες στην Κωνσταντινούπολη

-405 χιλιάδες υπάλληλοι θα συνδράμουν στην εκλογική διαδικασία

-Exit polls απαγορεύονται

-Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 21.00, ωστόσο η απαγόρευση αίρεται συνήθως γύρω στις 19.00 και τότε επιτρέπεται η μετάδοση.