Τουρκία: Καθηγητής απαντά σε όσα είπε ο Ερντογάν για το ΛΟΑΤ παρελθόν της Τουρκίας

«Ευτυχώς η νεολαία μας δεν είναι νεολαία των LGBΤ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑKP, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στην Τουρκία.

Απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματός του, και σχηματίζοντας τον ισλαμιστικό χαιρετισμό «ραμπινά», που παραπέμπει στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα: «Νέοι μου αυτή η ραμπιά τι έχει ; Ένα έθνος. Μία σημαία. Μία πατρίδα. Ένα κράτος (…) Ευτυχώς η νεολαία μας δεν είναι νεολαία των LGBΤ. Αλλά ως νεολαία θα μεταφέρουμε στο μέλλον αυτό το ερχόμενο από την ιστορία έθνος με την ένδοξη ιστορία».

Απαντώντας ουσιαστικά στον Ταγίπ Ερτογάν, για την παρουσία LBGT στην Τουρκία, ο καθηγητής Μπουράκ Τσοπούρ, σχολίασε στα social media πως ο σουλτάνος Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) είχε βάλει τον Κεμάλ Πασαζάντε (1468-1534), κορυφαίο λόγιο αξιωματούχο της Υψηλής Πύλης, να συγγράψει βιβλίο για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ο καθηγητής μάλιστα ανήρτησε και εικόνες από το περιεχόμενο του βιβλίου, που παραπέμπει στο LGBT παρελθόν της σημερινής Τουρκίας.