Τουρκία: Η συμπεριφορά της ΕΕ δε θα αποτρέψει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των Τ/Κ

Τουρκία: Η συμπεριφορά της ΕΕ δε θα αποτρέψει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των Τ/Κ

Σε γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ερώτηση για την απόφαση της ΕΕ αναφέρεται ότι «το συμβούλιο της ΕE με την απόφαση που υιοθέτησε υπό την δικαιολογία της συμπαράστασης μελών της, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι εξακολουθεί να κάνει τον εκπρόσωπο των μαξιμαλιστικών εθνικών θέσεων του διδύμου Κυπρίων/Ελλήνων που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης».

«Όπως άλλωστε έχουμε πει, η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τον ορισμό των θαλασσίων περιοχών.

Παρομοίως η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για την νομιμότητα ενός μνημονίου που υπεγράφη με την σωστή διαδικασία, μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

Η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια όταν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία χωρίς καμία δικαιοδοσία, συμπεριφερόμενη σαν κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες με χώρες της περιοχής το 2003, το 2007 και το 2010 παραβιάζοντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Επίσης σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Αυτή η στάση της ΕΕ αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή η συμπεριφορά δεν θα αποτρέψει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και των Τούρκων της Κύπρου» αναφέρει ο Ακσόι.