Τουρκία: Εκτός φυλακής ο Αμερικανός πάστορας

Σε κατ΄οίκον περιορισμό τέθηκε ο Αμερικανός πάστορας που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία και εκζητείται εδώ και πολύ καιρό απ’ τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η είδηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση δικαστηρίου να παραμείνει στη φυλακή.

Ο Άντριου Μπράνσον, ένας πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε την ομάδα στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές τον είχαν συλλάβει τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ο πάστορας διήυθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη σχεδόν για είκοσι χρόνια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».