Τουρκία – Εκλογές: Προηγείται ο Ερντογάν με 57%

Τουρκία – Εκλογές: Προηγείται ο Ερντογάν με 57%

Άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, μετά  την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου .

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 44% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,3% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο 86,82% το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Το 48,61% εξασφαλίζει το AKP επί του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές

Το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) εξασφαλίζει το 48,61% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 18,12%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 8,47%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) το 9,1%, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα..

Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.