Τουρκία – εκλογές: Καταγγελές για καλπονοθεία και επεισόδια

Το κόμμα CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, καταγγέλει απόπειρες νοθείας στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα, πρόωρα, στην Τουρκία .

«Έφτασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (στη νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν, απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας, ANF News, να κάνει λόγο για επίθεση με μαχαίρι σε υποστηρικτή του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP στην περιοχή Suruc στην Ούρφα από συγγενείς υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επίθεση έγινε από συγγενείς του βουλευτή του AKP, Ιμπραϊμ Χαλίλ Γιλντίζ στον υποστηρικτή του HDP, ενώ καταγγέλλονται και επιθέσεις από τον ίδιο τον υποψήφιο και τους σωματοφύλακες του σε τρία σχολεία της περιοχής, όπου υπάρχουν κάλπες για να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους.