Τουρκία: Από το «βαθύ κράτος» στο  κράτος-μαφία

Το τουρκικό κεμαλικό κράτος των Νεότουρκων του 20ου  αιώνα οικοδομήθηκε στην διά πυρός και σιδήρου πολιτική εξόντωσης άλλων εθνοτήτων και στον βίαιο εκτουρκισμό   όσων … γλύτωσαν. Έτσι,  πρώτα εφαρμόστηκαν κρατικά  σχέδια μαζικής εξόντωσης άλλων εθνοτήτων και λαών εντός Τουρκίας π.χ. εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες, πορείες πείνας και εξορίες σε καταναγκαστικά έργα θανάτου. Ακολούθως, επιβλήθηκε καταπιεστική πολιτική εκτουρκισμού μέσω εθνικιστικής παιδείας,  απαγόρευσης άλλης γλώσσας, διάσπασης  συγκεντρωμένων εθνοτικών πληθυσμών, εκρίζωσης χιλιάδων κουρδικών χωριών κ.ά.

Το κεμαλικό καθεστώς του 20ου αιώνα έκρινε σκόπιμη την λειτουργία μιας βιτρίνας κομμάτων για το θεαθήναι, ενώ την ουσιαστική εξουσία ασκούσε η ηγεσία του στρατού. Αυτό ήταν το «βαθύ κράτος»  στην Τουρκία, το οποίο μέσω στρατοκρατίας καθόριζε τα σημαντικά θέματα εντός και εκτός. Όταν το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας εγκληματούσε (π.χ. βασανισμοί και δολοφονίες Κούρδων), οι αυτουργοί των εγκλημάτων εκτελούσαν εντολές της στρατιωτικής ηγεσίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει παλιές και πρόσφατες «βρωμοδουλειές» του τουρκικού κράτους, αναδεικνύοντας ότι το σημερινό ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν έχει … «βαθύνει» περισσότερο το «βαθύ κράτος», μετατρέποντάς το  σε κράτος οργανωμένης εγκληματικής μαφίας. Το δυστύχημα στο Σουσουρλούκ, όπου βρέθηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο βουλευτής, αξιωματούχοι της αστυνομίας και στρατοφυλακής μαζί με διεθνώς επικηρυγμένο για σύλληψη εγκληματία, ήταν ήδη γνωστό. Ιδιαίτερα γνωστό επίσης εργαλείο κρατικού σχεδιασμού υπήρξαν οι πυρπολήσεις και καταστροφές σε τουρκικά μνημεία και τεμένη από εντεταλμένα όργανα του τουρκικού  «βαθέως κράτους», με σκοπό την έξαψη του μίσους εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου.

Επιπλέον, μετά το 1974, η δολοφονία του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη και οι διώξεις και απόπειρες λιντσαρίσματος του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, υπήρξαν εντεταλμένες «επιχειρήσεις» του τουρκικού κράτους. Στο σημερινό τουρκικό κράτος, οι βαρόνοι ναρκωτικών, οι έμποροι όπλων, οι φονιάδες και βιαστές με τις συμμορίες τους, συνεδριάζουν με ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους στην υλοποίηση της νεο-οθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν.

Από τις πρόσφατες αποκαλύψεις αναδεικνύεται και ο ρόλος του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος  δεν περιορίζεται  στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω τραπεζών στα κατεχόμενα. Το τουρκικό κράτος οργανωμένης μαφίας του Ερντογάν χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα για χρηματοδότηση των  βρώμικων  «επιχειρήσεών» του, διαφεύγοντας τον εντοπισμό και διεθνή έλεγχο. Τεράστια ποσά της οργανωμένης μαφίας διοχετεύονται μυστικά μέσω των κατεχομένων, για  χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος»,  «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και η Χαμάς.

Το «βαθύ κράτος», το οποίο για δεκαετίες εφάρμοσε συστηματικά σχέδια για την εξολόθρευση γηγενών εθνοτήτων εντός Τουρκίας, έχει εξελιχθεί στο σημερινό καθεστώς κρατικής  οργανωμένης εγκληματικής μαφίας. Διερωτάται κανείς: Είναι αυτό το εγκληματικό κράτος άξιο εμπιστοσύνης ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και την υπογραφή του βάσει μιας συμφωνίας στην Κύπρο; Αυτό το εγκληματικό κράτος μαφίας θα αποσυρθεί από την Κύπρο με πολιτική κινήτρων και δώρων;

Κώστας Μαυρίδης,

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D),

Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο