Τουρκία: Έφτασαν τους 238 οι νεκροί από το δυστύχημα

Η καταστροφή που σημειώθηκε την Τρίτη σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία  στη Σόμα, βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Τουλάχιστον 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνά η ώρα. Περισσότεροι από 120 παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τους αριθμούς αυτούςτο απόγευμα της Τετάρτης .

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Αγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα. Μια ομάδα 700 – 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Αγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Λίγο αργότερα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις και στη Σόμα, την πόλη του δυστυχήματος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει ότι «οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται».

Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος συγγενών των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.

«Εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται, επίσης, να μεταβεί στη Σόμα.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που βρίσκεται σε απόσταση  εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 350.

Ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στις υπόγειες στοές.