Τουρκίας: Οι εξαγωγές αυτοκινήτου είναι ο πιο σημαντικός βιομηχανικός κλάδος…

Είναι ίσως ο πιο σημαντικός βιομηχανικός κλάδος της Τουρκίας. Μέσα στο 2019 από τα 165 δις δολάρια των συνολικών εξαγωγών της χώρας, τα 28,05 δις αφορούσαν στον τομέα του αυτοκινήτου, αναδεικνύοντάς τον ως τον πρώτο σε εξαγωγές τομέα παραγωγής.

Πάντως, παρά το πολύ μεγάλο νούμερο αυτό, σε σχέση με το 2018 οι εξαγωγές του τομέα αυτοκινήτου εμφανίζουν μείωση 3,6%, ενώ ειδικά στις εξαγωγές Ι.Χ. αυτοκινήτων η πτώση είναι 6% (10,75 δις. δολάρια).

Η πρώτη χώρα προορισμού των προϊόντων του τομέα αυτοκινήτου της Τουρκίας παραμένει η Γερμανία, με εξαγωγές αξίας πάνω από 4 δις δολάρια, ενώ ακολουθούν οι Γαλλία και Ιταλία με 3,13 δις και 2,65 δις δολάρια αντίστοιχα. Συνολικά, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν στο 76,8% όλων των εξαγωγών αυτοκινήτου της Τουρκίας σήμερα.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν εργοστάσια αυτοκινήτου και επαγγελματικών οχημάτων των Ford, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, MAN, Renault, Toyota, ενώ κατασκευάζονται εκεί και μοντέλα των Fiat, Citroen, Peugeot και Opel.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη και συνολικά, η 14η χώρα παραγωγής προϊόντων του τομέα αυτοκινήτου παγκοσμίως.