Τορναρίτης: Στόχος μας είναι η άμεση και ποιοτική δικαιοσύνη

Τορναρίτης: Στόχος μας είναι η άμεση και ποιοτική δικαιοσύνη

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη μετά την Επιτροπή Νομικών

Ιστορικά πρέπει να σας πω ότι από το 2015 είχε κατατεθεί για πρώτη φορά η τροποποίηση του άρθρου 111 του συντάγματος. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν 14 συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών, 11 με την προηγούμενη σύνθεση, δυο με την παρούσα σύνθεση στην δεύτερη προφανέστατα συνεδρία της παρούσας σύνθεσης αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για να έρθουν ολοκληρωμένα με τις εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί.

Σήμερα υπήρξαν πρόσθετες εισηγήσεις, έχω δώσει περιθώριο 15 ημερών στους βουλευτές να διαβάσουν τα σημειώματα, να καταλήξουν τα κόμματα στις αποφάσεις τους, να βρίσκονται σε συνεχή αν θέλετε διαβούλευση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, την οποία οφείλω να ευχαριστήσω για την προσήλωση της και την συνεργασία της που μέχρι στιγμής έχουμε και στις 15 ημέρες προφανέστατα αρχίζουμε τη συζήτηση για να καταλήξουμε και να στείλουμε τα νομοσχέδια για ψήφιση στη Βουλή. Πρέπει να πω αυτό που είπα πολλές φορές, επιδίωξη μας είναι να έχουμε μια δίκαιη παιδοκεντρική μεταρρύθμιση. Αυτή η μεταρρύθμιση προφανέστατα δεν γίνεται πρώτα και πάνω από όλα για τους γονείς.

Είναι καλά γνωστό όταν διαλύεται ένας γάμος τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά και αυτά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε χρησιμοποιώντας διεθνής συνθήκες, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα εργαλεία της, τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Στόχος μας είναι η άμεση και ποιοτική δικαιοσύνη σε πρώτο επίπεδο και αυτό επιτυγχάνεται με την αναθεώρηση του συντάγματος που από εδώ και μπρος δεν θα χρειάζονται τρεις δικαστές εκ των οποίων ο ένας ιερωμένος για να εκδικάζουν την υπόθεση αλλά μόνο ένας. Αυτός ο ένας δικαστής θα ακολουθεί όλη την πορεία εκδίκασης της υπόθεσης μέχρι τέλους.

Είναι πολύ σημαντικό μιλούμε για οικογενειακές διαφορές και πολλές φορές για οικογενειακά δράματα. Χρειάζεται πέραν της νομικής κατάρτισης και των νόμων να έχουμε και ευαισθησία και αυτήν ακριβώς την ευαισθησία πρέπει να πω ότι έχω ακούσει και έχω συναντήσει και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από όλες τις πλευρές της Βουλής. Άρα με σύνεση, με αποφασιστικότητα είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά.