Τορναρίτης: Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία για την Αμμόχωστο, που δεν θα τελειώσει όσο οι απειλές της Τουρκίας είναι στο τραπέζι

Τορναρίτης: Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία σε σχέση με την Αμμόχωστο. Μια εκστρατεία που δεν θα τελειώσει όσο οι απειλές της Τουρκίας είναι στο τραπέζι

Συνέχεια στις επαφές του με Πρέσβεις και με επίκεντρο τις απειλές της Τουρκίας για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και τη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το κυπριακό, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας. Μαζί με τον κ. Νεοφύτου παραβρέθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης, η Βουλεύτρια και Αντιπρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου και ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Δημήτρης Δημητρίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε τα εξής:

«Συνεχίζουμε σήμερα τις επαφές μας και την ανταλλαγή απόψεων με τους πρεσβευτές για να ενημερώσουμε για τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο αλλά και ευρύτερα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρες, στηρίζουν τις θέσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας και παράλληλα πρέπει να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία, την οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει σε σχέση με την Αμμόχωστο. Μια εκστρατεία που δεν θα τελειώσει όσο οι απειλές της Τουρκίας είναι στο τραπέζι».

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Τορναρίτης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή διαφορετικά σε προσφυγή στη Χάγη, απάντησε ως εξής:

«Ναι θα πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν σαφής και ξεκάθαρος. Κάλεσε την Τουρκία, τον Ερντογάν, σε διάλογο για να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν δυο κυρίαρχα κράτη και τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών. Εάν και εφόσον ο διάλογος δεν καρποφορήσει το επόμενο βήμα βεβαίως είναι τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Στο χέρι του Ερντογάν και της Τουρκίας βρίσκεται αυτή την ώρα το συγκεκριμένο μπαλάκι.

Από εκεί και πέρα θα πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ευρύτερα τις συμπεριφορές της Τουρκίας όπως εκδηλώνονται στο γεωπολιτικό μας σύστημα και ζήτησε αν θέλετε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ευρύτερα τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας».