Τον δρόμο για μήνυση κατά του Ομπάμα άνοιξε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε υπέρ μίας απόφασης που ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση μήνυσης κατά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αναφερόμενοι στη μεταρρύθμιση για την Υγεία -το γνωστό Obamacare-, ισχυρίζονται ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις προεδρικές του αρμοδιότητες.

Η πρόταση ψηφίστηκε με ψήφους 225 υπέρ και 201 κατά. Οι δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αναλάβουν να συντάξουν τη μήνυση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ότι επιχείρησε να παρακάμψει το Κογκρέσο, εκδίδοντας εκτελεστικές εντολές που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει την κίνηση των Ρεπουμπλικάνων ως «χάσιμο χρόνου». «Όλοι βλέπουν ότι πρόκειται για πολιτικό κόλπο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Εάν δεν κάνουν τίποτα, τότε θα κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε» τόνισε ο Ομπάμα λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει αναλάβει περισσότερες από 40 δράσεις που έχουν ως στόχο «να βοηθήσουν σκληρά εργαζόμενες οικογένειες».

«Τότε αναλαμβάνουμε δράση: Όταν δεν το κάνει το Κογκρέσο σας» είπε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με το BBC είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων ή η Γερουσία αναλαμβάνει νομική δράση κατά προέδρου επειδή υπερέβη τις αρμοδιότητές του, αν και κατά το παρελθόν μέλη του Κογκρέσου έχουν μηνύσει αμερικανό πρόεδρο.