Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν τρώμε υδατάνθρακες

Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι αποτελσματικές στη γρήγορη απώλεια κιλών.

Εάν όμως θέλετε να  χάσετε βάρος και παράλληλα να είστε υγιείς και ενεργητικοί, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Η απουσία υδατάνθρακων από τη διατροφή  έχει επιπτώσεις στις διατροφικές ανάγκες του σώματός.

Σε αποστραγγίζει από ενέργεια, σε αποθαρρύνει, ρίχνει τη διάθεση και σε κάνει να ψάχνεις απεγνωσμένα για ένα… κουλούρι!

Πηγές υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες προέρχονται από φυτικές πηγές. Πολλές δίαιτες περιορισμένων υδατανθράκων έχουν εξαλείψει τη ζάχαρη, το αλεύρι και άλλα δημητριακά. Αλλά τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης υδατάνθρακες που περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για έναν υγιή μεταβολισμό.

Αν έχετε μόνο μερικά κιλά να χάσετε το να παρακάμψετε τα φρούτα και τα λαχανικά για λίγες ημέρες δεν θα προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις. Αλλά αν έχετε να χάσετε πολλά κιλά και χρειαστεί να κάνετε μια τέτοια δίαιτα για πολλές εβδομάδες, η εξάλειψη των υδατανθράκων θα σας αφήσει μια πολύ περιορισμένη διατροφή που θα στερείται σημαντικών βιταμινών και μετάλλων.

Ο ρόλος των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος για τις καθημερινές δραστηριότητες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο ο εγκέφαλος βασίζεται σε υδατάνθρακες για τα καύσιμα με τη χρήση 120g ή περίπου 480 θερμίδων γλυκόζης καθημερινά. Οταν τρώτε υδατάνθρακες, σταδιακά αναλύονται σε γλυκόζη στο πεπτικό σύστημα και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί κάποιο τμήμα της γλυκόζης παραμένει στο κυκλοφορικό σύστημα για να χρησιμοποιηθεί για άμεση ενέργεια και κάποιο άλλο τμήμα αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση ως γλυκογόνο στους μύες και το ήπαρ. Οταν αποθηκευτεί ικανή ποσότητα γλυκογόνου, η περίσσεια των υδατανθράκων μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό. Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει άλλες, λιγότερο εύκολα κατανεμημένες πηγές καυσίμων.

Οταν θα εξαλείψετε εντελώς ή θα περιορίσετε αυστηρά την πρόσληψη υδατανθράκων στη διατροφή σας, το σώμα σας μπαίνει σε μια «κατάσταση πείνας» και αρχίζει να διασπά το λίπος και τις πρωτεΐνες, προκειμένου να αποκτήσει καύσιμα. Κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού του λίπους, μεγάλοι αριθμοί κετονών σχηματίζονται στο ήπαρ και απελευθερώνονται στο αίμα. Το κετογενικό στάδιο είναι το ενδιάμεσο στάδιο πείνας, κατά τη διάρκεια του οποίου, λόγω της στέρησης της διαθέσιμης γλυκόζης, ο εγκέφαλος αρχίζει να χρησιμοποιεί κετόνες για καύσιμα. Σ’ αυτή την κατάσταση η όρεξη καταστέλλεται, το λίπος γίνεται η κύρια πηγή καυσίμων του σώματός σας και αρχίζετε να χάνετε βάρος.

Η παχυσαρκία και η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα υπήρξε θέμα διαμάχης στη διατροφική κοινότητα μετά την έλευση της δίαιτας Ατκινς το 1972, αλλά οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως έχει οφέλη για την υγεία των παχύσαρκων ατόμων. Το 2006 σε μία αυστραλιανή μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων 100 παχύσαρκες γυναίκες με μέσο όρο τα 49 χρόνια ακολούθησαν δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για να μειώσουν τους δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και μεταβολικό σύνδρομο. Μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Μάρσαλ στο Χάντινγκτον, στη Δυτική Βιρτζίνια, διαπίστωσε ότι περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι αυτές οι δίαιτες προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα (αν και στις περισσότερες περιπτώσεις βραχυπρόθεσμα…), έχουν παράλληλα πολλές παρενέργειες, γι’ αυτό μια δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων έχει ταξινομηθεί στις επικίνδυνες δίαιτες.

Το σώμα χρειάζεται τους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν και θα σας δώσουν ενέργεια που είναι εύκολο να χάσετε με την άσκηση. Δεν χρησιμοποιεί κάθε μέρος του σώματος τους υδατάνθρακες, αλλά κάποια μέρη του, τούς απαιτούν. Είναι εντάξει να μειώσετε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τους εξαλείψετε ολοκληρωτικά από τη διατροφή σας.

Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης και ζάλη, ενώ μπορεί να υπάρξει και δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών.