Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ι.Κασουλίδη – Δ.Αβραμόπουλου

Ο Ι.Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, είχε μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το κυπριακό, η οικονομία, το αίτημα ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αλλά και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην Αθήνα, την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα ο κ.Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,επισημαίνοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο όσον αφορά το αίτημα ένταξής της στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ έθεσε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας υπέρ μιας λύσης η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο Έλληνας, υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως: ” Στην κρίση Ελλάδα και Κύπρος θα αγωνιστούν μαζί” , ενώ είπε για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη πως είναι : “μια Κυβέρνηση που έχει στρατηγική και σχεδιασμό και γνωρίζει τι θέλει”.

Από την άλλη ο κ. Κασουλίδη ανέφερε πως: “Η Κύπρος και η Ελλάδα δοκιμάζονται από τις βαριές της συνέπειες της κρίσης” ενώ πρόσθεσε πως τον κ. Αβραμόπουλο συμφωνήθηκε οδικός χάρτης στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών βάθους δυο ετών, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, σχετικά με το Κυπριακό, να ξεκινήσει συνομιλίες με στόχο ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι διάλογο για το διάλογο και πως η Ελλάδα και Κύπρος θα πορευθούν χέρι με χέρι.

Τέλος σχετικά με την κρίση ο κ.Κασουλίδης ανέφερε πως: “Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις επιλογές των κυπριακών τραπεζών να προχωρήσουν σε αγορά ελληνικών ομολόγων και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά.Οι ευθύνες της Ελλάδας για την κυπριακή οικονομική κρίση πρέπει να φύγουν από το λεξιλόγιο μας”.