Τι συζήτησαν στο Προεδρικό Αναστασιάδης και Αιντε

Με στόχο να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου Αναστασιάδης και Ακκιντζί έγινε σήμερα η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες σήμερα επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δουλειά να γίνει αλλά «δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναδούμε τους δύο ηγέτες μαζί, αλλά δεν έχω ημερομηνία ούτε νέα για το πότε πώς. Όμως γίνονται προσπάθειες και είναι υποσχόμενες».

Πρόσθεσε ότι και οι δυο ηγέτες του ανέφεραν ιδέες για το πώς να δομηθεί η συζήτηση όταν υπάρξει επανέναρξη.

Σημείωσε ότι «είμαι εναντίον της επιδιαιτησίας, δεν έγινε επί θητείας μου, δεν συμβαίνει και δεν θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι «όταν ήρθα εδώ επέμενα στη σημασία του να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες».

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ αύριο για την πρόοδο των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους παράγοντες για να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής στήριξης.
Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι «έγινε μια συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών» και πρόσθεσε:« Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε αυτά που είπε και σήμερα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος, καθότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών αλλά ο κ. Ακκιντζί».

Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακκιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του ΓΓ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Κληθείς να πει κατά πόσο επιμένει στους όρους που έχει θέσει ο κ. Ακκιντζί, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ούτε λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι ήμασταν σε μια διαδικασία εδώ και 20 μήνες η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα. Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν αποχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχώρησε ο κ. Ακκιντζί».

Ερωτηθείς τι εννοεί ο κ. Άιντε όταν δηλώνει πως υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος. Σήμερα είδε τον κ. Ακκιντζί, το απόγευμα είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα γίνεται μια προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ.

Επειδή γράφτηκαν κάποια πράγματα στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον κ. Άιντε και ο κ. Άιντε απάντησε ξεκάθαρα ότι ούτε επιζητεί ρόλο επιδιαιτητή ούτε ρόλο μεσολαβητή υπό την έννοια του να δίνει προτάσεις, ούτε επιζητεί να αλλάξει αυτή η διαδικασία που είναι εντελώς κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Σε ερώτηση τι εννοεί ο κ. Άιντε ότι υπάρχουν ιδέες για τη μεθοδολογία και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον κ. Ακκιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «να δούμε τι εννοεί ο κ. Ακκιντζί,. Εκείνο που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρόταση του, τα έχει πει και δημοσίως, για το τρίπτυχο όπου θα συμφωνούμε επί των συγκλίσεων, επί των μεγάλων αποκλίσεων και επί των λιγότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε με αυτή τη μεθοδολογία και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα».

(φωτό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών)

Check Also

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή Παράνομη μεταφορά κυνηγετικού πυροβόλου όπλου …

Δολοφονίες στον Κάτω Αμίαντο: Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός – Ο 32χρονος τις πυροβόλησε

Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός από την αυλή εξοχικής κατοικίας στον Κάτω Αμίαντο στην υπόθεση …