Τι προνοεί η παραίτηση ΠτΒ – Οι «υποψήφιοι αντικαταστάτες» Τζιοβάνη – Συλλούρη

Τι προνοεί η παραίτηση ΠτΒ – Οι «υποψήφιοι αντικαταστάτες» Τζιοβάνη – Συλλούρη

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε την απόφασή του για αποχή από τα  καθήκοντά του, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες της Αστυνομίας και της Ερευνητικής Επιτροπής για το θέμα των πολιτογραφήσεων μετά το επίμαχο βίντεο και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera .

Ας δούμε όμως τι προνοεί το σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου της Βουλής και ποια διαδικασία ακολουθείται:

Άρθρο 72 Συντάγματος

Εν περιπτώσει κενώσεως εκατέρου των εν τη πρώτη παραγράφω του παρόντος άρθρου προβλεπομένων αξιωμάτων, ή εις την παράγραφον ταύτην προβλεπομένη εκλογή προς πλήρωσιν κενωθείσης θέσεων ενεργείται το συντομώτερον και εν ανάγκη εν εκτάκτω συνόδω.

Εν περιπτώσει προσκαίρου απουσίας ή εκκρεμούσης της πληρώσεως του κενωθέντος αξιώματος του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως ορίζεται εν τη Δευτέρα παραγράφω του παρόντος άρθρου, τα καθήκοντα αυτών ασκούνται υπό του πρεσβυτέρου βουλευτού της αντιστοίχου κοινότητος, εκτός εάν οι βουλευταί της τοιαύτης κοινότητος αποφασίσωσιν άλλως.

Μετά την εκλογήν του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων εκάτερος τούτων διορίζει αντιστοίχως εκ των βουλευτών δύο Έλληνας και ένα Τούρκον ως γραμματείς της Βουλής των Αντιπροσώπων, και δύο Έλληνας και έναν Τούρκον ως κοσμήτορες της Βουλής των Αντιπροσώπων, οίτινες θα ανήκωσιν αντιστοίχως εις το γραφείο του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με βάση το Σύνταγμα δεν υπάρχει διαδικασία παύσης του Προέδρου της Βουλής εκτός και αν το πράξει από μόνος του.

Σε περίπτωση παραίτησης αυτό που προβλέπεται από τους κανονισμούς της Βουλής είναι ότι τη θέση θα κληθεί να καλύψει ο/η πρώτος/η επιλαχών/ούσα του κόμματος με το οποίο είχε εκλεγεί.

Στην προκειμένη περίπτωση εάν παραιτηθεί ο Δημήτρης Συλλούρης την έδρα του στη Βουλή θα κληθεί να καλύψει η πρώτη επιλαχούσα του Κινήματος Αλληλεγγύης στην επαρχία Λευκωσίας που είναι η Ρούλα Γεωργιάδου.

Σε περίπτωση παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη από τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής αναλαμβάνει προσωρινά ο πρεσβύτερος που είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, ενώ το συντομότερο δυνατό διενεργείται έκτακτη σύνοδος του Σώματος και εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου Προέδρου της Βουλής.

Τη θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, από τη στιγμή που παραιτήθηκε ανοίγει ο δρόμος για τη Βουλή για τον Τουμάζο Τσελεπή.

Ο Τουμάζος Τσελεπής είχε συγκεντρώσει 5.324 ψήφους και κατατάχθηκε τέταρτος στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.