Τι περιλαμβάνει το …παζάρι που ξεκινά σήμερα στο Eurogroup

Στη συνεδριαση του Eurogroup μεταφέρεται σήμερα το απόγευμα το «παζαρι» κυβέρνησης και δανειστών για την προκαταβολική ψήφιση των σκληρών φορολογικών μέτρων που θα ξεπαγώσουν την δεύτερης αξιολόγησης. Τα μέτρα αυτά ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,6 δισ. ευρώ και αφορούν επώδυνες παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις φοροαπαλλαγές. Για να μειώσει το πολιτικό αντίκτυπο η κυβέρνηση ζητά ως… αντίδωρο μειώσεις στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον ΕΝΦΙΑ κ.α. Ειδικότερα ττο πακέτο των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστεί στην σημερινό Eurogroup περιλαμβάνει:

  • Μείωση αφορολόγητου ορίου. Δεδομένη είναι πλέον η δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά.
  • Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση του έμμεσου αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 – 6.000 ευρώ τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φθάνει τα 602 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω.
  • «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Υποψήφιες για κατάργηση ή περικοπή είναι οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου καθώς και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση ή ο περιορισμός των εκπτώσεων φόρου που ισχύουν σήμερα θα επιβαρύνει σημαντικά τους φορολογούμενους, κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση  ζητά να υπάρξουν αντίβαρα στο νέο βαρύ «λογαριασμό» μέτρων ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται ο Ευκλ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς περιλαμβάνονται:

  • Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης,υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κ.α.
  • Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑμε την προσαρμογή των αντικειμενικών αξίων στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοιδιοκτήτες.
  • Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 – 7.000 ευρώ που ζητούν οι δανειστές ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων που ανέρχεται σήμερα στο 29%.