Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν γίνεις vegan;

Η vegan διατροφή είναι αναμφίβολα από τις επικρατέστερες διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, με όλο και περισσότερους να απαρνιούνται οριστικά οποιοδήποτε ζωικό προϊόν. Αν και εσύ το σκέφτεσαι, καλό είναι να μάθεις τι θα συμβεί στο σώμα σου από τον πρώτο χρόνο που θα αλλάξεις τη διατροφή σου.

Την απάντηση δίνει η Λέκτορας Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Sophie Medlin, παρουσιάζοντας στο site TheConversation.com πώς αλλάζει το σώμα η vegan διατροφή, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Το πρώτο πράγμα που θα αντιληφθεί όποιος ξεκινήσει vegan διατροφή είναι ότι θα αυξηθεί η ενέργεια του, λόγω της απουσίας επεξεργασμένων κρεάτων και της αντικατάστασης τους από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, εξαιτίας της φύσης της διατροφής του, θα πρέπει να προγραμματίζει εκ των προτέρων τα γεύματα του, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταφύγει σε βιαστικές και ανθυγιεινές επιλογές από έξω.

Όσο περνούν οι μέρες κάποιοι θα δουν να βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου τους, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα από την μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών και υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα. Αυτό βέβαια, μπορεί να επιλυθεί τελικά και να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην ποικιλομορφία των βακτηρίων στο παχύ έντερο, ανάλογα με το αν η διατροφή αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες ή είναι καλά προγραμματισμένη και ισορροπημένη. Όπως σημειώνει η Sophie Medlin, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ποικιλομορφία βακτηρίων στο έντερο θα μπορούσε να είναι επωφελής για τον οργανισμό, με τον ίδιο τρόπο που τα οικοσυστήματα είναι ισχυρότερα εξαιτίας της ευημερίας πολλών διαφορετικών ειδών.

Τι θα συμβεί τους πρώτους 3 έως 6 μήνες;
Μερικοί μήνες ως vegans αρκούν ώστε κάποιοι άνθρωποι να δουν την ακμή να εξαφανίζεται από το δέρμα τους. Επιπλέον, μία ισορροπημένη vegan διατροφή που περιλαμβάνει χαμηλά ποσοστά αλατιού και επεξεργασμένων τροφών μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και στη μείωση εμφάνισης διαβήτη.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατηρείται πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D, καθώς οι κύριες πηγές της είναι το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να φροντίζει κάποιος να τρώει πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ή να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, μειώνεται και η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα σώματά μας να τα απορροφούν καλύτερα από το έντερο. Βέβαια, η προσαρμογή αυτή μπορεί να είναι αρκετή για να αποφευχθούν ελλείψεις σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε όλους, οπότε τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα.

Τι θα συμβεί μετά τους 6 μήνες;

Πλησιάζοντας τον πρώτο χρόνο ως vegan, τα αποθέματα του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 ενδέχεται να εξαντληθούν. Γιατί είναι ανησυχητικό αυτό; Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη στο αίμα και την υγιή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και μπορεί να βρεθεί μόνο σε ζωικά προϊόντα, ενώ τα συμπτώματα από την ανεπάρκεια της περιλαμβάνουν δύσπνοια, εξάντληση, κακή μνήμη και μούδιασμα στα άκρα. Υπάρχει όμως τρόπος να εμποδίσει κάποιος την εξάντληση της, φροντίζοντας να καταναλώνει τροφές εμπλουτισμένες με Β12 ή συμπληρώματα διατροφής.

Επιπλέον είναι σημαντικό να λαμβάνει κάποιος αρκετά μέταλλα, όπως ασβέστιο, που βοηθούν στην προστασία των οστών. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Μα φροντίζοντας να προσθέσει στη διατροφή του πολλά λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο, όπως η λαχανίδα (kale) και το μπρόκολο, καθώς και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο ή συμπληρώματα διατροφής.

Μετά τον πρώτο χρόνο τι;
Κατάφερες να συμπληρώσεις έναν ολόκληρο χρόνο ως vegan και σκέφτεσαι ότι αυτός θα είναι ο τρόπος ζωής σου στο εξής. Πολύ καλά ως εδώ, αρκεί να φροντίζεις πάντα να ελέγχεις ότι ο οργανισμός σου δεν στερείται απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και να έχεις πάντα στο μυαλό σου την ισορροπία. Μία ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ενώ και η αφθονία vegan προϊόντων στα καταστήματα τροφίμων πλέον, μπορεί να κάνει παιχνιδάκι τον προγραμματισμό γευμάτων και να μην σου λείπουν ποτέ τα ζωικά προϊόντα.