Τι θα συζητήσουν σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί

Νέα συνάντηση θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών, μετά τη σχεδόν δίμηνη διακοπή τους κατόπιν της αποχώρησης του Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών. Για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί συνολικά 3 συναντήσεις (2, 11 και 17/5). Η ατζέντα της συνάντησης καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στην κυβέρνηση, θέματα που αφορούν την ΕΕ και τη διακυβέρνηση του τόπου καθώς και την εκπροσώπηση Ε/κ και Τ/κ σε θεσμούς και όργανα του ομόσπονδου κράτους. “Την Τρίτη ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις,” ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες. Χθες ο ΠτΔ εξέφρασε την ελπίδα ότι η προεργασία που έγινε για τις συνομιλίες για το Κυπριακό θα καταγράψει κατ` ευχήν πρόοδο.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα τι να αναμένεται από την συνάντηση με τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Θα διαφανεί κατά τη συνάντηση. Θέλω να ελπίζω ότι μια προεργασία που έγινε θα καταγράψει κατ’ ευχήν πρόοδο”, πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν αυτή η πρόοδος θα οδηγήσει σε μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Mη βιάζεστε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε εξάλλου πως είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα για εκείνην που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα, και συνεπώς πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει.