Τι είπε ο Μητσοτάκης για πλεόνασμα και…Σαββίδη

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, χαρακτήρισε τα αντίμετρα, «φερετζέ», για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε ότι «το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι και μετά την ψήφιση των μέτρων η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται και δεν θα πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017. Ζήτησε το 0,5% του μεγάλου πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση το 2016 με την υπερφορολόγηση να επιστρέψει στην οικονομία. Συγκεκριμένα ζήτησε να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Επεσήμανε δε ότι «εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ μικρότερος από το 20%, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση»

«Το ‘όχι’ είναι στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «δεν ψηφίζουμε τα μέτρα γιατί είναι το κόστος που έφερε ο κ. Τσίπρας στην οικονομία» και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν μας ζητηθεί δεν θα ψηφίσουμε, δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα». Κάνοντας συνολική κριτική στην συμφωνία είπε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση».

Για το θέμα με τον Ιβάν Σαββίδη είπε: «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος πρέπει να ντρέπονται, έφεραν μία χαριστική τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία, αναρωτιέμαι πως αισθάνεται ο άνεργος και ο συνταξιούχος. Τρεις μέρες μετά ο επιχειρηματίας έκανε προσωπική επίθεση και αναρωτιέμαι αν δεν εξοφλεί γραμμάτιο. Ο Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα και τώρα ακολουθεί τακτικές που είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προσεταιρίστηκε τη νέα διαπλοκή». Για τους βουλευτές του που απουσίασαν από την ψηφοφορία στη Βουλή είπε: «Όλοι οι βουλευτές έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσής τους. Υπάρχει κεντρική γραμμή και δεν δέχομαι αποκλίσεις από αυτή. Δεν θα δεχθώ προσωπικές επιθέσεις και εκβιασμούς», ενώ υποστήριξε πως «όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της».

Τι απαντά το Μαξίμου

«Ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται παριστάνοντας τον “κουβαρντά” στα δελτία ειδήσεων. Ας θυμηθεί να τον κάνει όταν θα καταψηφίσει τα θετικά αντίμετρα» απαντά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ. Πάντως, το Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή χρεών της ΣΕΚΑΠ.

«Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους» τονίζει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Προσθέτει σκωπτικά, ότι «κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται».

«Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους», συνεχίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, για να καταλήξει: «Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει».