Τι είναι το NFC στα κινητά τηλέφωνα… και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Σου λένε κάτι τα αρχικά NFC; Το πιθανότερο είναι ότι κάπου τα έχεις ακούσει -χωρίς απαραίτητα να τους δώσεις τη δέουσα σημασία, αν η τεχνολογία δεν είναι το φόρτε σου. Κι όμως, αυτά τα τρία γράμματα στην ονομασία του κινητού σου, μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου κατά πολύ και με πολλούς τρόπους.

Τι είναι το NFC στα κινητά τηλέφωνα;

Τα αρχικά NFC είναι η συντομογραφία της φράσης Near Field Communication, δηλαδή «Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου». Μέσα από τη συγκεκριμένη λειτουργία, ένα smartphone ή άλλο gadget, μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα με άλλες συσκευές ή αυτοκόλλητα υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (έως 4-5 εκατοστά), μεταφέροντας δεδομένα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Με λίγα λόγια, κάνει περίπου ό,τι και μια σύνδεση Bluetooth, απαιτώντας όμως σαφώς λιγότερο ρεύμα, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί pairing και σε πολύ μικρότερη εμβέλεια. Και με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ένα ολόκληρο σύμπαν από πιθανές εφαρμογές που κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το NFC;

Η πιο διαδεδομένη και σημαντική χρήση της τεχνολογίας NFC είναι οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω του κινητού σου. Καθώς οι τράπεζες που προσφέρουν σχετική δυνατότητα ηλεκτρονικού πορτοφολιού συνήθως φροντίζουν για τη διπλή επιβεβαίωση των κινήσεών σου, μέσω κωδικού ή δακτυλικού αποτυπώματος, οι συναλλαγές μέσω NFC είναι (τουλάχιστον) τόσο ασφαλείς όσο και εκείνες που πραγματοποιείς με την τραπεζική σου κάρτα.

Πέραν τούτου, όμως, η τεχνολογία NFC μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη και σε άλλες περιστάσεις -όπως για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα μέσα μεταφοράς από το κινητό σου, τη ρύθμιση λειτουργιών smart home, το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σου και τη μεταφορά δεδομένων και φωτογραφιών μέσα από τη φυσική επαφή συσκευών.