Τι γράφουν Τουρκοκυπριακές εφημερίδες για τα θέματα των ημερών

Η αστυνομική επιχείρηση στην Πύλα είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα, με δύο απο αυτές να αναφέρονται σε ταυτόχρονη επιχείρηση και οι υπόλοιπες τρεις σε κοινή επιχείρηση,κάτι που η αστυνομία Κύπρου αρνείτε. Αναφορά επίσης γίνεται στις δηλώσεις Ταλάτ για το Κυπριακό και συγκεκριμένα για το εδαφικό, τις χθεσινές δηλώσεις Ακιντζί για τις συνομιλίες και τις εγγυήσεις, την εκστρατεία του συνδέσμου των ΛΟΑΤΙ στα κατεχόμενα, την επανασύνδεση του 17μηνου κοριτσιού, που η παρένθετη μητέρα του πήρε και διέφυγε στα κατεχόμενα.
Η “Αφρίκα”με τίτλο “Κοινή επιχείριση από την αστυνομία Τ/κ – Ε/κ”, γράφει ότι η πρώτη πρόβα για την ομοσπονδιακή δημοκρατία έγινε χθες στην Πύλα και προσθέτει ότι απαντώντας στις δηλώσεις εκ μέρους της ε/κ πλευράς ότι δεν ήταν κοινή, ο Χακκί Ονέν ανέφερε ότι προετοίμαζαν αυτή την επιχείρηση εδώ και 2 χρόνια. Αλλού αναφέρεται σε εκστρατεία για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ΛΟΑΤΙ ατόμων με μηνύματα σε διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους όπως “Αδερφέ Καμίλ είμαι λεσβία”, “Θεία Μεντιχά είμαι γκέι”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού παιδείας” ότι ο αριθμός των φοιτητών στα “πανεπιστήμια” είναι 93.292.
Η “Χαλκίν Σεσί” έχει τίτλο “Ιστορική επιχείρηση” και γράφει ότι στο μεικτό χωριό Πύλα όπου ζουν μαζί Ε/κ και Τ/κ έγινε “κοινή επιχείρηση της αστυνομίας βορρά και νότου”, όπως αναφέρει, σε υποστατικά παράνομου τζόγου. Δημοσιεύει φωτογραφία από το εσωτερικό του χώρου όπου η αστυνομία έκανε έρευνα και πήρε πειστήρια αλλά και από τους Τ/κ συλληφθέντες. Γράφει επίσης ότι η επιχείρηση αφορούσε οκτώ υποστατικά και έγινε υπό την επίβλεψη των ΗΕ. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε άλλο θέμα.
Η “Γενί Ντουζέν”  με τίτλο “Τρίωρη επιχείρηση!” αναφέρεται επίσης σε ταυτόχρονη επιχείρηση της τ/κ και της ε/κ αστυνομίας χθες τα ξημερώματα στην Πύλα, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, σε οχτώ παράνομα καζίνα. Αλλού γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις Ακιντζί ότι θα πρέπει να αφεθούν κατά μέρους οι απόλυτες προσεγγίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για την συνάντηση που είχαν χθες Έιντε – Αναστασιάδης και τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για τις συνομιλίες στο Μον Πελερά.
Η “Χαβαντίς”  υπό τον τίτλο “Κοινή βαριοπούλα στον παράνομο τζόγο” αναφέρεται στην επιχείρηση στην Πύλα εναντίον δήθεν ίντερνετ καφέ και μπαρ και γράφει για 47 συλληφθέντες, σημειώνει ότι πρώτη φορά έγινε μια τέτοια κοινή επιχείρηση σε διαφορετικές – όπως επισημαίνει ώρες – αφού για την τ/κ “αστυνομία” ξεκίνησε στις 05.20 και για την ε/κ αστυνομία – όπως γράφει – 04.20. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε κοινή ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή στη Χαβαντίς όπου μεταξύ άλλων υπέδειξε πως στο εδαφικό, εκτός από τα κριτήρια, θα συζητηθεί πολύ το θέμα της “ομοσπονδίας τριών περιοχών” και για τη Μόρφου ανέφερε ότι θα έχει νέο καθεστώς, θα γίνει ομοσπονδιακή περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 9 Νοεμβρίου στη Λευκωσία θα γίνει εκδήλωση διαμαρτυρίας με αυτοκίνητα από τους κτηνοτρόφους.
Η “Κίπρις”  τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Επιχείρηση στην Πύλα” και γράφει για ταυτόχρονη επιχείρηση, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, της τ/κ και της ε/κ αστυνομίας, σε παράνομα καζίνα στην Πύλα, κατά την οποία συνελήφθησαν 47 άτομα, έξι εξ αυτών Τ/κ που τέθηκαν υπό διήμερη κράτηση από το “δικαστήριο” Αμμοχώστου. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από το πολυεκατομμυριούχο – όπως γράφει – μωρό Σοφία, η οποία είχε απαχθεί από την παρένθετη μητέρα που την γέννησε, τη στιγμή που δόθηκε πίσω στη βιολογική του μητέρα Όλγα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας”, Σουνάτ Ατούν ότι αυτό το μήνα θα υπάρξει αύξηση 1 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ) στην τιμή του ρεύματος και η πραγματική αύξηση θα γίνει τον ερχόμενο μηνά.