Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Ημετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, έφτασε και στη χώρα μας. Σήμερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στα Χανιά.

Πρόκειται για επιχειρηματία που πηγαινοέρχεται για δουλειές στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Το τελευταίο του ταξίδι έγινε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου και ήταν καλά στην υγεία του. Επιστρέφοντας από τη Νότια Αφρική είχε κάνει και PCR τεστ, ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένος για τον κορονοϊό.

Την περασμένη Δευτέρα έκανε το τρίτο στη σειρά τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Ο άντρας απευθύνθηκε σε εργαστήριο στα Χανιά για μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε επίσης θετικό. Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, υποψιασμένοι από την προέλευση του κρούσματος, έστειλαν στο Ηράκλειο, στο εργαστήριο του καθηγητή Κλινικής Ιολογίας, Γιώργου Σουρβίνου. Εντοπίστηκε τελικά ότι επρόκειτο για δείγμα της μετάλλαξης Όμικρον και σήμερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας είναι καλά στην υγεία του, δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό οι επαφές του. Θα χρειαστούν 3-4 ημέρες για να διαπιστωθεί αν κάποια από τις επαφές εκδηλώσει συμπτώματα.

Τι λέει ο καθηγητής στο εργαστήριο του οποίου έγινε η ταυτοποίηση του κρούσματος

Ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο εργαστήριο του οποίου έγινε η ταυτοποίηση της μετάλλαξης Όμικρον στα Χανιά της Κρήτης, μίλησε για το θέμα στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιστορικό του ταξιδιώτη ήταν αυτό που κίνησε όλη τη διαδικασία και η επιμονή του να ελεγχθεί με διαδοχικά rapid τεστ και με την θετικοιποίηση τους να προβεί σε διαγνωστικό κέντρο για pcr test. Το ιατρικό κέντρο επικοινώνησε με το εργαστήριο, όπου πραγματοποιήθηκε γονιδιωματική ανάλυση.

Ανέφερε επίσης ότι ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα και παραμένει κατ’ οίκον, δεν έχει χρειαστεί να προσέλθει για νοσηλεία ή περίθαλψη.

«Η ιχνηλάτηση ξεκίνησε νωρίτερα, μέρες πριν το αποτέλεσμα της γονιδιωματικής ανάλυσης», τόνισε παράλληλα ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι ο πρώτος κύκλος των αποτελεσμάτων ήταν αρνητικός.