Τι απαντά το Υπ. Υγείας για τη καταγγελία για μεταφορά ασθενή

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας σε δημοσιεύματα για άρνηση μεταφοράς ασθενή:

“Σε σχέση με δημοσίευμα στον Τύπο, στο οποίο καταγγέλλεται ότι ασθενοφόρο του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να μεταφέρει ασθενή από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Ο επί καθήκοντι ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ζήτησε από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων να μεταφέρει ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του από Εντατικολόγο.

2. Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν πάνω από 200 κιλά και πλατύς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταφορά του στο φορείο του ασθενοφόρου.

3. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κατασκευαστή των ασθενοφόρων, αυτά μπορούν να μεταφέρουν βάρος μέχρι 181,2 κιλά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, εάν επιχειρηθεί η μεταφορά ασθενούς με βάρος που υπερβαίνει το καθορισμένο, συντρέχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού του.

4. Με βάση τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων εισηγήθηκε, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας του ασθενούς, αλλά και με γνώμονα την ασφάλειά του, τη μεταφορά Εντατικολόγου, έτσι ώστε ο ασθενής να εξεταστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

5. Στη συνέχεια, και χωρίς να υπάρξει εκ νέου επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, κλήθηκε ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο και μετέφερε τον ασθενή στην Λευκωσία, με δική του ευθύνη.

Τονίζεται ότι στην Κύπρο, λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού περιστατικών που αντιμετωπίζονται, δεν υπάρχει, ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, ασθενοφόρο που να πληροί τις προδιαγραφές για μεταφορά ασθενών με μεγαλύτερο των 181,2 κιλών. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν διαθέτουν κανένα, η Αγγλία διαθέτει μόνο δύο, η Αμερική και η Αυστραλία μόνο τέσσερα.

Είναι λυπηρό κάποιοι να προβαίνουν σε καταγγελίες και να εγείρουν θέμα εκ του μη όντως, εκμηδενίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το έργο που επιτελείται από αυτήν αναγνωρίζεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ως εξαίρετο.”