Τι απαντά το Υπουργείο Εργασίας για το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα σε σχέση με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημειώνει τα ακόλουθα:

Το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων ιδρύθηκε το 1988 δυνάμει του περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου και έκτοτε παρέχει ειδικές μηνιαίες συντάξεις σε πρόσωπα που έχουν καταστεί ανάπηρα κατά την υπηρεσία τους προς την πατρίδα κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, λόγω των γεγονότων του 1963-64, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά μετά το 1974, καθώς και στους εξαρτώμενους τους.

Η παροχή των ειδικών μηνιαίων συντάξεων καθώς και των άλλων ωφελημάτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, βασίζεται σε αξιολόγηση της αναπηρίας η οποία προκλήθηκε στον δικαιούχο κατά την υπηρεσία του προς την πατρίδα. Τα ωφελήματα αυτά παρέχονται από την Πολιτεία εις ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς αυτών των προσώπων τα οποία είναι άτομα με αναπηρία για τους λόγους που έχουν αναφερθεί.

Για τους πιο πάνω λόγους, από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι και σήμερα, τα ωφελήματα παρέχονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οποιαδήποτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ή κατά τα ανωτέρω γεγονότα και τα οποία εργάζονται ή έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων, λαμβάνουν τη στήριξη που δικαιούνται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, τα οποία μπορεί να προέρχονται από εργασία, από συντάξεις, από άλλα επιδόματα ή από άλλες πηγές.

Καθόσον αφορά στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε χθες, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μελετήσει και θα λάβει υπόψη όλες τις εισηγήσεις, όπως άλλωστε πράττει αναφορικά με όλες τις εκθέσεις και εισηγήσεις.