Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαχαρίας Κουλίας για το πρόστιμο των €300

Σάλος έχει προκληθεί μετά την πληροφορία για πρόστιμο €300, στον βουλευτή Ζαχαρία Κουλία για παραβίαση του διατάγματος για άσκοπες μετακινήσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο βουλευτής προέβη στη πιο κάτω γραπτή δήλωση:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω σε δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που αφορούν το όνομά μου και αναφορές περί παραβίασης του σχετικού διατάγματος του Υπουργείου Υγείας.

Το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι πήγα σε μια ψησταριά στη Λάρνακα στη Λεωφόρου Μακαρίου για να πάρω φαγητό. Ο μοναδικός πωλητής της ψησταριάς μου είπε να περιμένω 5 – 6 λεπτά και το φαγητό μου θα είναι έτοιμο. Όντως περίμενα μου έδωσε το φαγητό και εισήλθα στο αυτοκίνητο μου.

Εκείνη τη στιγμή ένα περιπολικό της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο 20 μέτρα πιο πίσω, κατέβηκε μια αστυνομικός και μου είπε: Κ. Κουλία τα στοιχεία σου, παραβιάζεις το διάταγμα. Της εξήγησα τα γεγονότα, της έδειξα τη τσάντα με το φαγητό και της είπα να ρωτήσει και στο εστιατόριο για να διαπιστώσει ότι έτσι είναι τα γεγονότα.

Μου ζήτησε τα σχετικά έντυπα, δηλαδή την ταυτότητα μου και το έντυπο για την κυκλοφορία μου, της τα έδειξα και μου αντέταξε: Όχι, παραβιάζεις το διάταγμα του προέδρου και της είπα κάνε ότι θεωρείς σωστό. Ενώ μου μιλούσε, μου ζήτησε 1 λεπτό και απομακρύνθηκε από μένα περίπου 20 μέτρα. Μιλούσε στο τηλέφωνο, αλλά από 1 λεπτό έκανε 8 λεπτά.

Στον ενδιάμεσο αυτό χρόνο, βγήκε ακόμη ένας πελάτης με φαγητό και μπήκε στο αυτοκίνητο του. Πήγε στο δεύτερο πελάτη του εστιατορίου και του ζήτησε τα σχετικά έντυπα, της έδειξε τα έντυπα που αυτός είχε. Εν τω μεταξύ άρχισε να διαπληκτίζεται με το εν λόγω άτομο και επέμενε να συζητάει μαζί του για περίπου 40 λεπτά, ενώ με είχε να την περιμένω.

Σημειωτέον ότι σε αυτό το χρόνο κάθε 10 λεπτά κατέφθανε ένα περιπολικό όχημα. Με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να είναι 4 περιπολικά οχήματα με 2 αστυνομικούς σε κάθε περιπολικό.

Ο συγκεκριμένος πελάτης της είπε: Γράψε με να πάω σπίτι μου και δεν έχει πρόβλημα, ενώ αυτή επέμενε και συνέχιζε να συζητά μαζί του και να με έχει να την περιμένω.

Εν συνεχεία αντί να έρθει σε μένα μπήκε στο εστιατόριο. Επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία κάνοντας ακόμη 30 λεπτά και εγώ να περιμένω.

Εν τω μεταξύ συνέχισα να περιμένω συνολικά για ενάμιση ώρα και ενώ την περίμενα, εγκατέλειψε τη σκηνή χωρίς να με ενημερώσει για περαιτέρω οδηγίες. Μετά από την αποχώρηση των μελών της αστυνομίας, αποχώρησα και εγώ.

Η ώρα 5:00 το απόγευμα που βρισκόμουν στο γραφείο μου (μερικές ώρες μετά το συμβάν), δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την αστυνομικό και με ενημέρωσε ότι : Κ. Κουλία μελέτησα ξανά το διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα σου εκδώσω εξώδικο. Της ξανά εξήγησα τα γεγονότα και ότι αυτά που ισχυριζόταν δεν ήταν σωστά.

Μου υπέδειξε να πάω στη τροχαία να παραλάβω το εξώδικο και της εξήγησα για να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις, επειδή το γραφείο μου είναι απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό να έρθει κάποιος και να κατέβω κάτω να το παραλάβω.

Μετά από αυτή τη απαράδεχτη συμπεριφορά της αστυνομικού, καλώντας 4 περιπολικά οχήματα και δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα και αχρείαστες εντάσεις πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό της αστυνομίας και τον ενημέρωσα με το εξής: Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή με το κοινό να είναι προσεχτικοί και να μην δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις. Ο αρχηγός με ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον μου και η συνδιάλεξη τελείωσε

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και οτιδήποτε άλλο είναι αναληθές.

Ζαχαρίας Κουλίας βουλευτής ΔΗΚΟ