Τι αναφέρει η Έκθεση του Γ. Ελεγκτή για τους υποψήφιους στις Βουλευτικές εκλογές

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Έκθεση Ευρημάτων αναφορικά με τις «Εκθέσεις εκλογικών δαπανών» των υποψήφιων βουλευτών και θρησκευτικών αντιπροσώπων, για τις εκλογές που διεξήχθηκαν στις 22 Μαΐου 2016, διαπιστώνει αδυναμίες και κενά της νομοθεσίας και κατά συνέπεια περιορισμοί στον έλεγχο.

Στην  έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει μεταξύ άλλων:

(α) Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «κάθε πληρωμή που διενεργείται από υποψήφιο ή τον εκλογικό του αντιπρόσωπο σε σχέση με δαπάνη για τη διεξαγωγή της εκλογής, υποστηρίζεται από τιμολόγιο ή απόδειξη και προκειμένου για ποσό πέραν των εκατόν ευρώ (€100) αυτή διενεργείται μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή επιταγής».

(i) Από σύνολο 498 υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν «Έκθεση εκλογικών δαπανών», 183 υποψήφιοι δεν κατέθεσαν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία/ τιμολόγια για τα έξοδα που δηλώθηκαν, εφόσον η υποχρέωση για επισύναψη τους στην «Έκθεση εκλογικών δαπανών» δεν ήταν σαφής από τη νομοθεσία.

(ii) Στην «Έκθεση εκλογικών δαπανών» δεν απαιτείται να δηλώνεται κατά πόσο η πληρωμή διενεργήθηκε με μετρητά ή επιταγή.

(β) Παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στον τρόπο συμπλήρωσης των «Εκθέσεων εκλογικών δαπανών» από τους υποψηφίους αφού, σημαντικός αριθμός υποψηφίων δεν δήλωσαν αναλυτικά τα ονόματα των προσώπων προς τα οποία έγιναν πληρωμές και τα ποσά που πληρώθηκαν ξεχωριστά, αλλά δήλωσαν το συνολικό ποσό που πλήρωσαν, ανά κατηγορία εξόδου.

(γ) Η «Έκθεση εκλογικών δαπανών» για μεν τις εισπράξεις και τα προσωπικά έξοδα προνοεί ότι «το όνομα και περιγραφή εκάστου προσώπου προς το οποίο εγένετο η πληρωμή και το πληρωθέν εις έκαστον δέον να δεικνύεται κεχωρισμένως» σε αντίθεση με τις δαπάνες που αφορούν στις διαφημίσεις για τις οποίες κάτι τέτοιο δεν προνοείται.

Όσο αφορά τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εισηγείται τα ακόλουθα:

(i) Της υποχρεωτικής υποβολής αποδεικτικών στοιχείων από τους υποψηφίους μαζί με τις «Εκθέσεις εκλογικών δαπανών».

(ii) Της δήλωσης στις «Εκθέσεις εκλογικών δαπανών» κατά πόσο η δαπάνη έγινε με επιταγή ή μετρητά και στην περίπτωση της πληρωμής με επιταγή να δίνεται το όνομα της τράπεζας και ο αριθμός της επιταγής με την οποία έγινε η πληρωμή.

(iii) Της συμπερίληψης στην «Έκθεση εκλογικών δαπανών», στοιχείων επικοινωνίας με τους υποψηφίους για σκοπούς παροχής τυχόν διευκρινήσεων.

(iv) Γενικά θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η διαμόρφωση της «Έκθεσης εκλογικών δαπανών» με σκοπό την ομοιόμορφη συμπλήρωση της από τους υποψηφίους

Δείτε εδώ ολόκληρη την Έκθεση Ευρημάτων αναφορικά με τις «Εκθέσεις εκλογικών δαπανών» των υποψήφιων βουλευτών και θρησκευτικών αντιπροσώπων, για τις εκλογές που διεξήχθηκαν στις 22 Μαΐου 2016.

2017.05.10 Βουλευτικές Εκλογές 2016 – ΄Εκθεση Εκλογικών Δαπανών (ΠΚ-01-2017)