Τι αναφέρει η Έκθεση του Γ. Ελεγκτή, για τη πολιτογράφηση του Σαουδάραβα

Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ενημερώνει ότι οι Ειδικές Εκθέσεις με θέμα «Αεροπορικές Μετακινήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας» και «Διαδικασία κατ’ Εξαίρεση Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επενδυτών» που ετοιμάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει πως η έγκριση της αίτησης δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Τον Ιούλιο του 2019, η Υπηρεσία μας δρομολόγησε έλεγχο, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, ζητώντας στοιχεία από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Στο μεταξύ και εν αναμονή των στοιχείων, στα πλαίσια άλλου ελέγχου για την εξέταση των διαδικασιών ναύλωσης αεροσκαφών από την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαφάνηκε ότι ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αεροσκάφους είναι αλλοδαπός, ο οποίος πολιτογραφήθηκε στις αρχές του 2015, σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό. Αποφασίστηκε, ως εκ τούτου, να ελεγχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία πολιτογράφησης.

Ο έλεγχος σκοπό είχε τη διερεύνηση των διαδικασιών που ακολούθησε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών κατά την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένο υπήκοο και κατά πόσο αυτός και άλλα πρόσωπα που μετείχαν σε συναλλαγές στα πλαίσια σχετικών επενδύσεων, έτυχαν του κατάλληλου φορολογικού χειρισμού από το Τμήμα Φορολογίας.

Έπρεπε να απορριφθεί η αίτηση πολιτογράφησης

Η αίτηση για πολιτογράφηση της συγκεκριμένης οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία υποβλήθηκε συλλογικά για τρία αδέλφια και τρία άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η έγκριση της αίτησης δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασης και θα έπρεπε να είχε απορριφθεί για τους ακόλουθους λόγους:

Οι αιτούντες έπρεπε να είναι κάτοχοι μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας αγοραίας αξίας τουλάχιστον 500.000 πλέον ΦΠΑ.

Για έναν αιτούντα δηλώθηκε ως ιδιόκτητη κατοικία δύο εφαπτόμενα διαμερίσματα στην Πάφο, αλλά η κατοχή τους δεν πληρούσε τον όρο για ιδιόκτητη κατοικία.

Μέρος της επένδυσης των αιτούντων (απόκτηση έπαυλης και περιβάλλουσας γης) φαίνεται αφορά αγορά εταιρείας, η οποία ωστόσο δεν είχε δραστηριότητες και διατηρούσε μόνο ακίνητη ιδιοκτησία.

Με βάση τα ευρήματα, λοιπόν, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την έγκριση της αίτησης υπήρχε υπερτιμολόγηση και το δημόσιο απώλεσε φόρους και τέλη της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς οι εταιρείες των πολιτογραφηθέντων Σαουδαράβων δεν έχουν υποβάλει καμιά φορολογική δήλωση από το 2014.

Σε επιστολή του στις 20.1.2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι τα κριτήρια για απόδοση υπηκοότητας, αποτελούν διοικητική πράξη και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις εξουσίες που περιβάλλεται η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία τονίζει ότι δεν έχει εξουσία όπως ένα δικαστήριο, αλλά το δικαίωμα να προβεί σε συστάσεις που πιθανό να αφορούν και σε διοικητικές πράξεις.

Δείτε εδώ αυτούσια την έκθεση: