Τι αναφέρει η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ΥΠΟΙΚ, χορηγίες ΕΔΗ και ΟΠΑΠ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την Ειδική Έκθεση που ετοίμασε με θέμα «Έλεγχος Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2016» και η οποία  έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση:  http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/All/A4FB16649EB7F81EC22582130031622A?OpenDocument

Στην Έκθεση διαπιστώθηκαν αρκετές παραλήψεις και παρατυπίες οι οποίες αφορούν παραχώρηση «κατά χάριν» χορηγιών σε φυσικά πρόσωπα, κοινοτικά συμβούλια, αγροτικές οργανώσεις, καθυστερήσεις στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με Ευρωπαϊκές Οδηγίες και παρεμπόδιση λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε φακέλους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε μεταξύ άλλων, έλεγχο  στη Μονάδα Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης για το έτος 2016.

Για το πολιτικό κόμμα ΕΔΗ η Ε.Υ. επισημαίνει ότι η  παραχώρηση  είναι “αντίθετη με το άρθρο 4 του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου (Ν.175(Ι) /2012), όπως αυτός τροποποιήθηκε, αφού ως κόμμα, μη κοινοβουλευτικό και μη εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, δεν φαίνεται να τηρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου για να δικαιούται κρατική χρηματοδότηση”.

Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από ένα κόμμα για να δικαιούται κρατική χορηγία όπως καθορίζονται στο εδάφιο (4)(β) του άρθρου 4 του Ν.175(Ι)/2012, δεν προνοούν μόνο για υποβολή οικονομικών καταστάσεων στον Έφορο, αλλά για όλα τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα δικαιούνται να λαμβάνουν χορηγία, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον Έφορο πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών στις οποίες αφορά η εν λόγω αίτηση και διεκδικούν τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες αιτούνται χορηγία, με υποψηφίους που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό των εδρών για κάθε εκλογική περιφέρεια όπως αυτές κατανέμονται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμων του 1979 έως (ΑΡ. 5) του 2011, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται.

Επίσης, αν έχουν εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή εξασφαλίζουν ποσοστό τρία τοις εκατό στις βουλευτικές εκλογές τις οποίες αφορά η χορηγία.

“Δεδομένου ότι οι πιο πάνω προϋποθέσεις δεν φαίνεται να τηρούνται από το κόμμα των ΕΔΗ, θεωρούμε ότι αυτό δεν δικαιούται κρατική χορηγία”, προστίθεται.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Απόφασή του αρ. 81.423, ημερ. 7.10.2016, είχε εγκρίνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους €7.353 στο πολιτικό κόμμα ΕΔΗ για κάλυψη της ετήσιας συνδρομής τους στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη – ALDE Party, στο οποίο είναι μέλος.

Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, γίνεται αναφορά σ τη διακρατική συμφωνία , τις γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για το θέμα, σημειώνεται πως “το Γενικό Λογιστήριο με επιστολή του ημερ. 23.1.2018 πληροφόρησε την Υπηρεσία μας για τα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τις απαιτήσεις του κράτους από τον ΟΠΑΠ”.

“Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Εισαγγελέα. Εφόσον ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό για το οποίο θα υποβληθεί απαίτηση εκ μέρους της Δημοκρατίας για ανάκτηση από τον ΟΠΑΠ, δεν θα δημοσιοποιήσουμε σε αυτό το στάδιο τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου. Καταγράφουμε μόνο ότι πρόκειται για τεράστιο ποσό, πολύ πέραν των €50 εκ. που αρχικά υπολογιζόταν”, αναφέρεται.