Τι ανέφεραν στις δηλώσεις τους Αναστασιάδης – Σίσι μετά το τέλος της συνάντησης τους

Αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο Προέδροι, Κύπρου και Αιγύπτου, προέβησαν σε δηλώσεις στου δημοσιογράφους.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπτέλ Φαταχ Αλ Σίσι ανάμεσα στης δηλώσεις του ανέφερε πως “ήρθε η ώρα οι λαοί μας να εισπράξουν τους καρπούς των σχέσεων μας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες μέσα από επενδύσεις» ενώ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του προς τον «φίλο», όπως ο ίδιος τον αποκάλεσε, Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών και της σύγκλησης του επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών. Σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ.Σίσι ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία. Επιθυμία, όπως είπε, είναι να συμβάλουμε στην επιθυμία της Ε.Ε για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της.

Στο θέμα του Κυπριακού, επισήμανε πως το  Κάιρο στηρίζει τις προσπάθειες για ομοσπονδιακή επανένωση του νησιού, ενώ τόνισε τη σημασία της αμυντικής στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως απαραίτητο στρατηγικό εταίρο της Ε.Ε., σημειώνοντας πως η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου. Κατά την συζήτηση που είχαν οι δυο, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, επαναβεβαίωσαν τις πολυεπίπεδες σχέσεις, στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα, αλλά και στα ζητήματα υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απόφαση θέσπισης μηχανισμού ετήσιων συναντήσεων των δυο πλευρών για κοινές δράσεις στην περιοχή και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας για την επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

“Συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου προσφέρει ευκαιρίες για εμβάθυνση των σχέσεων”, ανέφερε ο ΠτΔ, ενώ για τις αποφάσεις, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι συνθήκες αγοράς. «Η συνεργασία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου βασίζεται στις Αρχές του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.

Μετά το τέλος των δηλώσεων, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετέβη στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αυτή την στιγμή μιλάει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος.