Τη Δευτέρα η πολιτική επικύρωση της εκταμίευσης της δόσης στην Κύπρο από το Εurogroup

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν και πολιτικά τη Δευτέρα τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο για την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Εurogoup τη Δευτέρα το απόγευμα, θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της πορείας του κυπριακού προγράμματος, ενώ θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των πρώτων 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχοι οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες, αφορούν την αναδιάρθρωση τραπεζών και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πλήρη άρση των περιορισμών ση διακίνηση κεφαλαίων, ωστόσο όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο, είπε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σταδιακά έχει αρχίσει η ελάφρυνση των περιορισμών και των διοικητικών διατυπώσεων, ενώ η οριστική άρση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι η Μόσχα επιβεβαίωσε με επιστολή της στην κυπριακή κυβέρνηση ότι τροποποιήθηκαν οι όροι του δανείου προς την κατεύθυνση που εμείς αναμέναμε.

Τη Δευτέρα το Eurogroup θα αποφασίσει και την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση αφορά το Μάιο (4,2 δισ. ευρώ) και η δεύτερη τον Ιούνιο (3,2 δισ. ευρώ).

Ερωτηθείς σχετικά ο αξιωματούχους ανέφερε ότι αναμένει μια ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις, και πως όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.