Τη Δευτέρα η απόφαση της ΑΗΚ για το δάνειο στην κυβέρνηση

Την απόφαση ανέβαλε για τη Δευτέρα η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου συντάξεων της Αρχής για τη χορήγηση του δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα ληφθεί αφού πρώτα συζητηθεί το θέμα της δανειοδότησης της κυβέρνησης από ημικρατικούς οργανισμούς στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Το αίτημα εξετάζεται ευνοϊκά, άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής, αναφέροντας πως, η επιτροπή επεξεργάζεται την πρόταση της κυβέρνησης για παροχή δανείου, με εξασφάλιση γραμματίου τριών μηνών και επιτόκιο 5,5%. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον οι διαβεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης ικανοποιούν την ΑΗΚ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού, στο οποίο ανήκουν τα χρήματα του Ταμείου, προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρόταση, γιατί η παραχώρηση του δανείου θα προκαλέσει θέμα βιωσιμότητας του ταμείου. Μεγάλα ποσά, εξηγούσαν, είναι δεσμευμένα σε κυβερνητικά χρεόγραφα και ένα σημαντικό ποσό κινδυνεύει να χαθεί λόγω επένδυσης του σε τραπεζικά αξιόγραφα. Άλλοι δύο ημικρατικοί οργανισμοί, η αρχή Τηλεπικοινωνιών και η Αρχή Λιμένων, έχουν αποφασίσει κατ’ αρχήν να παραχωρήσουν δάνεια 100 και 38 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες μισθοδοτικές ανάγκες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.