Την τελευταία στιγμή συμφώνησαν να αποφύγουν τον “δημοσιονομικό γκρεμό”

Λίγο πριν από την έλευση του νέου χρόνου ο Λευκός Οίκος και τα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν για την αποφυγή του λεγόμενου “δημοσιονομικού βαράθρου”. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την αναβολή των σκληρών περικοπών δαπανών κατά δύο μήνες, δήλωσε μια πηγή στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έχουν συναινέσει στη συμφωνία αυτή. Κατά την ίδια πηγή, η συμφωνία προβλέπει την εξισορρόπηση των περικοπών των δαπανών και της αύξησης των φόρων.

Οι περικοπές ορισμένων δαπανών που απαιτούνται για να υπάρξει η αναβολή θα αφορούν σε ένα ποσοστό 50% τον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με την πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Κατά μία πηγή που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς, έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων σε ό,τι αφορά την προσωρινή αυτή συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας και να εγκρίνει τη συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού”, με την οποία παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και αυξάνεται η φορολόγηση για τους Αμερικανούς των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων.

“Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση”, αναφέρει ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης από τη Γερουσία.

“Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών”, είπε ο Ομπάμα.