Την πρώτη θέση στις κορασίδες κάτω των 16, Γ’ κατηγορίας κατέκτησε η Κύπρος\

Την κατάκτηση της κορυφής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων (κάτω των 16 ετών) Γ΄ Κατηγορίας, πανηγύρισε το μεσημέρι της Κυριακής  η Εθνική Κύπρου. Με τεχνικό καθοδηγητή τον Κώστα Εγγλέζο και συνεργάτη τον Μαρίνο Θρασυβουλίδη, οι 16χρονες διεθνείς καλαθοσφαιρίστριές μας συνέτριψαν και τη Σκοτία με 67-40, αποδεικνύοντας την υπεροχή τους στις «μικρές» χώρες της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΚ, οι Σκοτσέζες ήταν και αυτές αήττητες μέχρι χθες, όμως δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην ανωτερότητα της Εθνικής μας και υπέκυψαν φυσιολογικά. Η άμυνα ήταν και πάλι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων και αυτή που έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα μας να κάνει καταπληκτική δεύτερη περίοδο, στην οποία στήριξε την επιτυχία της.

Μία επιτυχία που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αφού το γυναικείο μπάσκετ αποδεικνύει πως έχει μέλλον και θέλει να επιβιώσει κόντρα στις οικονομικές δυσχέρειες της εποχής. Η δουλειά που γίνεται στις ομάδες μας, στις μικρές ηλικίες, αποδεικνύεται ικανή για να οδηγήσει το κυπριακό γυναικείο μπάσκετ να αποκτήσει ξανά τη χαμένη αίγλη του.

Μουδιασμένα και αγχωμένα μπήκαν στο παιχνίδι οι νεαρές μας καλαθοσφαιρίστριες και με τα συνεχόμενά τους λάθη έδωσαν την ευκαιρία στις Σκοτσέζες να προηγηθούν με 0-6 στο πρώτο τρίλεπτο. Ωστόσο, η ανασύνταξη για την Εθνική μας ήταν άμεση. Με βελτιωμένη αμυντική παρουσία, κατάφερε να τρέξει σερί 12-0 και να προηγηθεί με 12-6 στο 5΄12΄΄.

Με 8 πόντους της πρώτης σκόρερ της διοργάνωσης, Τιάνα Ράτσα, η Κύπρος ξέφυγε με 17-8 στο 9΄, αφού η Ελένη Οικονομίδου έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα, έχοντας 4 από τα 9 κλεψίματα της ομάδας μας. Το πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο επιτρέψαμε στις Σκοτσέζες να ανανεώσουν 6 φορές τις επιθέσεις τους, βρήκε την Κύπρο να προηγείται με 17-11.

Παρά τα δύο φάουλ από το πρώτο δεκάλεπτο, η Στέφανη Φουκαρή μπήκε δυνατά στη β΄ περίοδο και με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (24-13) στο 12΄08΄΄. Η Εθνική μας συνέχισε να παίζει καλύτερα και να δυσκολεύει τις αντίπαλές της με την άμυνά της, επιβάλλοντας τον δικό της ρυθμό. Ήδη από το πρώτο εξάλεπτο της δεύτερης περιόδου τα κορίτσια μας άρχισαν να ζωγραφίζουν στα γαλανόλευκα το χρυσό μετάλλιο.

Με επιμέρους σκορ 18-2 ξέφυγαν με 35-13 (κατέληξε με σερί 14-0), με την τριάδα Φουκαρή – Οικονομίδου – Ράτσα να είναι ασταμάτητες. Στο τελευταίο τετράλεπτο κυριάρχησαν τα λάθη και η αστοχία, με την ομάδα να φεύγει για τα αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα 25 πόντων (39-14)!!!

Πολύ μεγάλοι οι αριθμοί των λαθών και από τις δύο ομάδες, αφού ξεπέρασαν τους μέσους όρους τους στο τουρνουά και αυτό οφείλεται περισσότερο στις καλές άμυνες, αφού Σκοτία και Κύπρος ήταν οι κορυφαίες ομάδες στα κλεψίματα στους τρεις πρώτους αγώνες.

Η Σκοτία είχε μέσο όρο 26,7 κλεψίματα ανά αγώνα και η Κύπρος 21,3! Έτσι, σε μόλις 20 λεπτά μεταξύ τους αγώνα καταγράφηκαν συνολικά 40 λάθη! Η Εθνική μας «πούλησε» 19 φορές την μπάλα και οι Σκοτσέζες 21. Ωστόσο, οι διεθνείς μας αξιοποίησαν περισσότερο τα αντίπαλα λάθη, σκοράροντας 14 πόντους από αυτά, ενώ δέχθηκαν 8.

Σε ό,τι αφορά τα κλεψίματα, η Κύπρος έκανε 16 και η Σκοτία 10. Στα συνολικά ριμπάουντ η Εθνική μας υπερείχε, εξαιτίας της αστοχίας των Σκοτσέζων (26-23), όμως οι Βρετανίδες ανανέωσαν 10 φορές τις επιθέσεις τους (μόλις τα 4 τα επιθετικά μας ριμπάουντ).