Την κατασκευή του τερματικού το συντομότερο δυνατό επιθυμεί η Noble

Tα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης για την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου παρουσίασε στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) η Noble Energy, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα.

Τη μελέτη έκανε η γαλλική εταιρεία Technip, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και διαχείριση τερματικών φυσικού αερίου και πετρελαίου, για λογαριασμό της Noble.

Κατά τη συνάντηση, η Noble εξέφρασε την επιθυμία όπως η κατασκευή του τερματικού προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν λόγω της ενδεχόμενης πτώσης της τιμής πώλησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μέλλον.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας είπε ότι κατά τη συνάντηση, η Noble παρουσίασε με ολοκληρωμένο τρόπο τα αποτελέσματα του προκαταρκτικού σχεδιασμού του τερματικού, του λεγόμενου pre FEED, όπως είπε, που αφορούν τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική πτυχή της κατασκευής του έργου.

Σημείωσε ότι η Noble κατάθεσε, επίσης, εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε με την κατασκευή του έργου, προσθέτοντας ότι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σχεδιασμού του τερματικού γινόταν μέχρι σήμερα σταδιακά από τη Noble κατά τις πολύ συχνές συναντήσεις που είχε με την ΚΡΕΤΥΚ.

Ο κ. Έλληνας είπε ότι ήταν μια «καλή» συνάντηση, σημειώνοντας ότι η παρουσίαση περιελάμβανε επίσης ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια και την απασχόληση προσωπικού για τις ανάγκες των κατασκευαστικών εργασιών του τερματικού.

Τόνισε ότι για να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του τερματικού θα πρέπει να γίνει η κοινοπραξία της ΚΡΕΤΥΚ με τη Noble όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται να συμφωνηθεί και να υπογραφτεί η Συμφωνία που αφορά το έργο υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG Project Agreement) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει αυτό, είπε ότι αυτό «δεν είναι εντελώς στα χέρια τα δικά μας» και πως θα εξαρτηθεί από την έκβαση του θέματος που αφορά το μέλλον της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ και από το πώς θα χειριστεί το θέμα το αρμόδιο Υπουργείου.

«Για όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Noble επιθυμεί όπως η κατασκευή του τερματικού προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, επειδή, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, θεωρεί ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι μια σημαντική περίοδος όσον αφορά την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου «και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν».

«Αυτό που θέλουν να πουν», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει το έργο γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα κινηθούν οι τιμές πώλησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μέλλον και ίσως να κινηθούν προς τα κάτω και έτσι να χαθεί μια ευκαιρία».