Την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης λένε ότι ανακάλυψαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι

Την αρχαιότερη προϊστορική πόλη στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, BTA, το οποίο επικαλείται το BBC.

Ο οχυρωμένος με τείχη οικισμός χρονολογείται μεταξύ του  4.700 και του 4.200 π.Χ. και είχε 350 κατοίκους.  Ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές κοντά στη σύγχρονη πόλη Προβάντια και θεωρείται ότι ήταν ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής και εμπορίας αλατιού.

Οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι αν η ηλικία της πόλης επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι ήταν 1.500 χρόνια αρχαιότερη από τις πρώτες πόλεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

«Δεν μιλάμε για μία πόλη, όπως οι πόλεις- κράτη της αρχαίας Ελλάδας, όπως την αρχαία Ρώμη, ή τους μεσαιωνικούς οικισμούς, αλλά αυτό στο οποίο συμφωνούν οι αρχαιολόγοι είναι ότι πρόκειται για μία πόλη της πέμπτης χιλιετίας π.Χ.» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Βασίλ Νικόλοφ ερευνητής του Βουλγαρικού Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.

Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή ξεκίνησε το 2005 και μεταξύ άλλων έφερε στο φως τα ερείπια διώροφων σπιτιών, τμήματα πύλης, δομές οχυρού και μία μικρή νεκρόπολη.