Τηλεφώνημα Πούτιν σε Χριστόφια – Ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου, εκτιμούν διπλωματικές πηγές

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν απόψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Την ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου. Συζητήθηκαν «επίκαιρα θέματα της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση, που αφήνει να εννοηθεί ότι την πρωτοβουλία της συνομιλίας είχε ο Πούτιν.

Τα τελευταία 24ωρα εκτεταμένη προβολή είχαν σε ρωσικά ΜΜΕ τόσο οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ότι η Κύπρος μπορεί να λάβει ρωσική βοήθεια υπό όρους, όσο και ευρύτερα το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και οι τυχόν επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τη ρωσική οικονομία.

«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο για τη Ρωσία, παρά για την Ευρώπη. Η απώλεια των ρωσικών υπεράκτιων λογαριασμών μας απειλεί με νέα επενδυτική ύφεση, ενώ για την ευρωζώνη οι κίνδυνοι μοιάζουν σημαντικά μικρότεροι. Γι’ αυτό ακριβώς Ρώσοι εκπρόσωποι μονίμως μιλούν για νέα βοήθεια στην Κύπρο, όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αρνούνται ακόμη και να εξετάσουν αυτό το ζήτημα χωρίς πλήρη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου», γράφει στο σημερινό της φύλλο η ρωσική Νεζαβίσιμαγια Γκαζιέτα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το τηλεφώνημα Πούτιν αντανακλά την ενεργοποίηση της Ρωσίας προς την κατεύθυνση της χορήγησης νέου δανείου στην Κύπρο, έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και το πάγωμα της σχετικής διαδικασίας, με μοναδική πρόοδο την απόφαση της Μόσχας να παρατείνει την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.