Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επικοινωνία που επιβεβαιώνεται τόσο από κυβερνητικές πηγές τόσο και από το ΔΝΤ, έγινε τη Δευτέρα και είχε ως θέμα τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως μίλησαν προσφάτως», ανέφερε πηγή του ΔΝΤ. Ενώ ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε λακωνικά την εν λόγω επικοινωνία.

Να σημειωθεί πως Τσίπρας και Λαγκάρντ είχαν μιλήσει ξανά στις τόσο για το δημοσιονομικό μείγμα και τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Για τη συγκεκριμένη επαφή ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει πως είχε ζητήσει από την επικεφαλής του Ταμείου «να λάβει μια ξεκάθαρη θέση και να μην τρώει τον χρόνο», αλλά να δώσει μια σαφή απάντηση για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Ζήτησα από το ΔΝΤ να δεσμευτεί πως θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και όχι μια α λα καρτ στήριξη, όταν δηλαδή υπάρχουν μόνο απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», είπε ο υπουργός.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς χθες για τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να έχει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα -εφόσον το Ταμείο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα -εκτίμησε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) θα έχει ως ορίζοντα λήξης το πρόγραμμα του ESM (Αύγουστος 2018). «Θα κουμπώνει χρονικό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ «είναι πιο εύκολο» και «δεν έχει τόσα πολλά θέματα», σε σχέση με το Ευρωπαϊκό, όπου μπαίνουν πολλά ζητήματα.