Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με την κλιμάκωση της κρίσης και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, ειδικότερα σε σχέση με το Μεταναστευτικό.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε όπως οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύρων στην Κύπρο, που οδήγησαν στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της εφαρμοστέας κοινοτικής νομοθεσίας για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής, συζητηθούν κατά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Απριλίου και ειδικότερα το αίτημα αριθμού κρατών μελών για επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Εντός αυτού του πλαισίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού επίσκεψή τους στον Λίβανο και αφού προηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προπαρασκευαστική επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου.