Τηλεδιάσκεψη ΠτΔ – Μισέλ: Παρέμβαση για συμμετοχή της ΕΕ στη πενταμερή

Eνόψει της επικείμενης επίσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί εποικοδομητικά στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, στις 27-29 Απριλίου και ζήτησε από τον Πρόεδρο Μισέλ όπως κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη όπως και η τουρκική πλευρά επιδείξει την ίδια με τη δική μας πλευρά πολιτική βούληση, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της παρουσίας της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές επαναρχίσουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και για να επιτευχθεί μια λειτουργική, βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε, επίσης, πως η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια, ενώ υπογράμμισε πως, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι απειλές για υλοποίηση των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζονται, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

Τέλος, για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει εδώ και χρόνια να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού σε σχέση με αιτητές πολιτικού ασύλου και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται περαιτέρω ένεκα της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών.