Τζο Μπάιντεν: Η ενέργεια καταλύτης για λύση του Κυπριακού

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, είχαν την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες προ της άφιξης στην Κύπρο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Αρχικά οι ομογενείς είχαν συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών με τον κ. Σάλιβαν και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη συνέχεια για ακόμη μία ώρα στη συζήτηση συμμετείχε κι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για την Ουκρανία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το κυπριακό, σε συνέχεια της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο και αναλύθηκαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν από μέρους του αντιπροέδρου και των συνεργατών του ιδιαίτερα θετικά.

Οι ομογενείς – σύμφωνα με πληροφορίες – θεωρούν σε σχέση με το κυπριακό ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει σχηματίσει μία ολοκληρωμένη και αντικειμενική εκτίμηση για τις συνομιλίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Και ο ίδιος και οι συνεργάτες του δίνουν ιδιαίτερα σημασία και στην Κύπρο και στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και επιθυμούν να συμβάλλουν θετικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά πως μπορεί να βρεθεί λύση στο κυπριακό και η ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι πεποίθηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν είναι ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο στη Μέσο Ανατολή και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Ενώ επανέλαβε πως η Κύπρος είναι ο νέος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, όχι μόνο στα ζητήματα ενέργειας, αλλά και στην οικονομία και την αντιμετώπιση απειλών από την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ομογενείς ζήτησαν την άσκηση πιέσεων προς την Άγκυρα, ώστε να γίνουν πράξεις οι διαβεβαιώσεις που δίδονται από Τούρκους επισήμους, για υποστήριξη της λύσης και ιδίως στο θέμα της Αμμοχώστου. Τέλος υπέβαλαν και κάποια αιτήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.