Τζιχαντιστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο – Τουλάχιστον 20 νεκροί (Video)

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα έχουν τραυματιστεί, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση ενόπλων ισλαμιστών που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Splendid στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου.

Οι προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων και σύλληψης των ενόπλων κράτησαν αρκετές ώρες με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους δράστες της επίθεσης μέσα σε καφετέρια απέναντι από το ξενοδοχείο Splendid.

Νωρίτερα σφοδρά πυρά σημειώνονταν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών. Εκεί μάρτυρες είδαν τα πτώματα 10 ανθρώπων να κείτονται στο πάτωμα της ταράτσας του ξενοδοχείου όπου στεγάζεται το εστιατόριο.

Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.

Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας. Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις ανταλλαγές πυρών, αρκετοί πολίτες μπόρεσαν να φύγουν από το Splendid από τις πλαϊνές πόρτες.

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19.45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.

Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε «αρκετούς νεκρούς», όπως ανέφερε εργαζόμενος.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 20 νεκρών. Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

Οι δράστες φορούσαν τουρμπάνια

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί».

Δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν αμέσως τη γειτονιά αυτή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου δέκα αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για «τρομοκρατική επίθεση» και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι «σημείο μόνιμης υποστήριξης» της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Καμπορέ, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Όπως στο Μπαμακό

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό. Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί. Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μαλί, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν. Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).