Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Η συμφωνία την οποίαν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Αυτό ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και μάλιστα για να γίνει πιστευτός την επανέλαβε όχι μόνο μία φορά αλλά τέσσερις!  Σε μία, μάλιστα από αυτές, πρόσθεσε: «Μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα».

Ερωτηθείς για τα στενά χρονικά πλαίσια έως το προσεχές Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εφόσον τις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα επιδείξουν εποικοδομητική στάση, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε θετική εξέλιξη». Στοιχείο που ενισχύει την κυβερνητική αισιοδοξία, είναι τα νέα στοιχεία, τα οποία «αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν δυνατότητες για συμβιβαστική λύση εντός των χρονοδιαγραμμάτων: αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζεται», διαβεβαίωσε εξάλλου.

Στις ερωτήσεις για τη συνοχή της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε πως ουδεμία διαφοροποίηση υπάρχει στις τάξεις της κυβέρνησης. Και διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε ότι είναι καλύτερα μια καλή συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα. «Είμαστε στην ίδια, απολύτως, γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλωστε, όπως παρατήρησε, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε κανένας εκ μέρους της κυβέρνησης δεν πολιτεύεται με βάση οποιαδήποτε λευκή επιταγή. «Πολιτευόμαστε στη βάση των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων και τη συνολική στρατηγική», ήταν η χαρακτηριστική φράση του εκπροσώπου. Βέβαια, σε μια διαπραγμάτευση, αναγνώρισε, όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για έναν πιθανό συμβιβασμό. Η πολιτική στάση του καθενός θα καθοριστεί όταν θα έλθει η τελική συμφωνία. Και έκλεισε τη σχετική απάντηση σημειώνοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι συμπαγής και ενιαία, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενιαία».