Τζανακόπουλος κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ

Προς Βερολίνο και ΔΝΤ πέταξε το …μπαλάκι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος για το θέμα της αξιολόγησης. Ενημερώνοντας σήμερα τους πολιτικούς συντάκτες τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Κλειδί για θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή στο ρεαλισμό του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είπε «στοχοποιώντας» ως υπεύθυνους για τη μη επίτευξη συμφωνίας τον Β. Σόιμπλε και την ομάδα Λαγκάρντ-Τόμσεν.
  • «Έχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Από εδώ και στο εξής βήματα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
  • «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει καταρχήν μια πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθετικά σενάρια για το εάν όχι». Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα».
  • Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο  Μητσοτάκης παρουσίασε 75 λεπτά την πρότασή του στον Σόιμπλε και ούτε ένα λεπτό για τους πολίτες. Δεν τολμά να την παρουσιάσει δημόσια γιατί έχει μέτρα λιτότητας.
  • «Δεν μίλησα για αντισταθμιστικά μέτρα, αυτό που συζητάμε είναι το baseline σενάριο την αναθεώρηση δηλαδή των προβλέψεων εκ μέρους του ΔΝΤ και τη δυνατότητα να έχουμε μια κοινή βάση ώστε να προχωρήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ».
  • Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί όποιος βουλευτής τυχόν δεν ψηφίσει τη συμφωνία είπε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κομματικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από το σύνολο των οργάνων του κόμματος.