Τεταμένη η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανία – Νεκροί φιλορώσοι στο Σλαβιάνσκ

Εκτός ελέγχου από κάθε πλευρά παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να συνεχίζει τις επιχειρήσεις για ανακατάληψη των κτιρίων που έχουν ελέγχουν φιλορώσοι. Κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης διαπιστώνουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» Ρωσίας, και Ουκρανίας στη Βιέννη με μικρές ελπίδες διεξόδου. Στρατιωτική ανησυχία μέχρι και στη Μολδαβία, που θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της.

Με το κλίμα να βαρύνει η τραγωδία στην Οδησσό ενώ συνεχίζουν να έρχονται αναφορές για συγκρούσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν την κατάσταση να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως.

Το πρωί της Τρίτης, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοβ ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «πάνω από 30 αυτονομιστές» σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό έξω από το Σλαβιάνσκ.

Στην ίδια την Οδησσό, το Κίεβο έχει στείλει ειδικές δυνάμεις με στόχο να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Την Τρίτη συναντώνται στη Βιέννη οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ μαζί με τον ρώσο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ουκρανό υπουργό Αντρέι Ντεστσούτσια, στο περιθώριο συνεδρίου του Συμβουλόιυ της Ευρώπης στην αυστριακή πρωτευουσα.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοινώθηκε, Λαβρόφ και Ντεστσούτσια είχαν σύντομη συνομιλία, «αν και όχι κατ’ ιδίαν», όπως ανέφερε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ελπίδες από τις συναντήσεις είναι μικρές. Η ίδια η Βιέννη χαμήλωσε τον πήχη, με τον αυστριακό ΥΠΕΞ Σεπμπάστιαν Κουρτς να λέει πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα, δεν θα υπάρξουν τέτοια, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει σαφής στήριξη για ελεύθερες εκλογές στις 25 Μαΐου, που θα μπορούν να γίνουν ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η οδηγία του γερμανικού υπουργείο Εξωτερικών προς τους γερμανούς πολίτες, και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους, να αποφεύγουν την «επικίνδυνη» ανατολική Ουκρανία.

Από τη δυτική πλευρά της ουκρανικής μεθορίου, και η Μολδαβία έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις της ενώπιον των εξελίξεων και ιδαιίτερα της διάχυσης της έντασης στην κοντινή Οδησσό, η οποία ήταν σχετικά ήρεμη μέχρι τις τελευταίες ημέρες.

Στην Υπερδνειστερία, επαρχία που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και «φλερτάρει» με τη Μόσχα, σταθμεύει μόνιμα δύναμη 1.500 ρώσων στρατιωτών.