Τεστ αναπνοής θα μετράει το …στρες

Μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει το πιο γρήγορο, απλό και αποτελεσματικό τεστ μέτρησης του στρες. Μία μέτρηση της αναπνοής, λένε Βρετανοί επιστήμονες,  μπορεί να δείξει το βαθμό του στρες.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ Journal of Breath Research’, υπάρχουν 6 δείκτες στην αναπνοή που μπορούν να είναι υποψήφιες για χρήση ως δείκτες στρες.

Η έρευνα από ερευνητές του Loughborough University και Imperial College London, πραγματοποιήθηκε σε 22 νέους ενήλικες που έλαβαν μέρος σε δυο στάδια. Πρώτα έπρεπε να καθίσουν άνετα και να ακούσουν μουσική που δεν προκαλούσε στρες. Στο δεύτερο έπρεπε να εκτελέσουν νοερώς, απλό αριθμητικό τεστ, νοερώς, που έχει σχεδιαστεί να προκαλεί στρες. Ενδιάμεσα έκαναν τεστ αναπνοής , σε συνδυασμό με καταγραφή των παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Δείγματα αναπνοής εξετάστηκαν και αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν με λίστα ουσιών.

Ο ερευνητής Paul Thomas, δήλωσε ότι αν μπορέσουμε να μετρήσουμε αντικειμενικά το στρες με μη επεμβατικό τρόπο μπορεί να ωφεληθούν ασθενείς και ευάλωτοι άνθρωποι σε μακροχρόνια φροντίδα, που βρίσκουν δύσκολο να αποκαλύψουν το στρες στους φροντιστές, όπως για παράδειγμα όσοι πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer.